Isolering af skorstenen – Undgå røg i stuen

Redaktionen Boligforbedringer, Hus og have, Nyttige råd Leave a Comment

Mange boligejere i Danmark har en brændeovn som supplerende varmekilde. Det kan der være god fornuft i. En brændeovn giver billig og miljørigtig varme samtidig med, at de knitrende flammer bag glaslågen skaber en hyggelig stemning i stuen når vinterens kulde og mørke sænker sig over landet. Det er dog ikke alle, som får det fulde udbytte at deres brændeovn rent varmemæssigt og der er også mange, som har problemer med røg i stuen når der skal tændes op i brændeovnen.

Der kan være flere årsager til, at der kommer røg ud i stuen. den klassiske fejl er, at der tændes forkert op. For at undgå røg i stuen er det bl.a. vigtigt, at luftspjældet er helt åbent, når der tændes op i brændeovnen. På den måde tilføres der ilt til forbrændingen og skorstenen bliver hurtigere varm, så røgen suges op af skorstenen (se videoen nederst på siden om hvordan man tænder op korrekt).

Ofte er årsagen dog en kold og fugtig skorsten, hvor røgen slår tilbage ned i skorstenen, når der skal tændes op. Gamle skorstene er ofte dårligt isolerede og bygget til, at der skal fyres hårdt for at skabe den nødvendige opdrift af varm luft i skorstenen. Moderne brændeovne er derimod bygget til at skulle få mest mulig nyttevarme ud af brændet. Derfor bliver der ofte ikke sendt nok varme op i skorstenen, hvorved temperaturen bliver for lav.

Ud over dårlig træk i skorstenen betyder lav skorstenstemperatur også, at der er en øget risiko for, at der dannes løbesod i skorstenen. Ophobningen af løbesod i skorstenen kan øge risikoen for at der opstår skorstensbrand, så dette er endnu en grund til at tage problemet alvorligt.

Hvordan kan man løse problemet med en kold skorsten, som trækker dårligt og danner løbesod?

En effektiv løsning er at sætte en indsats i skorstenen. En isolerende indsats er som en skorsten inden i skorstenen. På den måde bliver diameteren i skorstenshullet også mindre, hvilket gør skorstenen mere egnet til en moderne højeffektiv brændeovn, som sender mindre varme op af skorstenen.

Sådan tænder du op i brændeovnen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.