Mørtel blandingsforhold

Redaktionen Boligforbedringer, Nybyggeri, Udvalgte artikler Leave a Comment

Mørtel til brug ved opmuring eller pudseopgaver blandes af våd kalkmørtel iblandet variable mængder af cement. Ved små opgaver kan det være lettere at anvende en færdigblandet tør-mørtel, som er en hel del dyrere, men tilgengæld hurtigt kan blive klar til brug ved at tilsætte vand.

Den våde kalkmørtel kan enten være bakkemørtel eller sandmørtel. Sandmørtel bruges ofte til vandskuring af murstensvægge og indendørs puds, hvorimod bakkemørtlen bruges til opmuring af murstensvægge og grovere pudsearbejde.

Inden du blander mørtel, er det vigtigt, at overveje hvad mørtlen skal anvendes til og hvilke styrkekrav der er til opgaven. Bærende murværk kræver en mørtel med betydelig mere styrke end en mørtel, der f.eks. skal bruges til indvendigt pus, hvor der ikke er særlige krav til styrken.

I forbindelse med blandingen af mørtlen er det vigtigt, at være opmærksom på blandetiden i fritfaldsblander eller tvangsblander. Undersøgelser viser nemlig, at overdreven lang blandetid vil reducere mørtlens styrke betydeligt.
Mangler du en opskrift og blandingstabel på mørtel, så følg linket herunder til Aalborg Portlands blandingstabel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.