Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

El-arbejde

Sådan skifter du sikringer

Når sikringerne springer skyldes det overbelastning af det elektriske systemet. Dette vil med andre ord sige, at forbruget af strøm har været for stort i forhold til hvor mange amperes belastning sikringen kan klare. Der kan være flere årsager til at forbruget af strøm har været for stort. Ofte skyldes det, at der har været for mange apparater tilsluttet på en gang. Det kan dog også skyldes, at der er en kortslutning et eller andet sted i ledningssystemet. Hvis sikringerne ofte springer bør du kontakte en atuoriseret el-installatør for at få kontrolleret elsystemet i boligen.Skift af sikring

Skift af sikringer

I private boliger findes det to typer af sikringer. Automatsikringer og gammeldags sikringer.

I mange ældre boliger findes der stadig den traditionelle type sikringer, der består af en slags metaltråd i en keramikfatning. Funktionen er egentlig meget simpel. Hvis forbruget af el bliver for stort vil metaltråden blive varm og til sidst brænde over. Dette vil medføre at strømmen bliver afbrudt. Hvis sikringen er sprunget skal den udskiftes med en ny af samme type og antal ampere. Nye sikringer kan købes i supermarkeder og byggemarkeder.

Sikringen skiftes ved at skrue sikringen ud og udskifte den med en ny. Husk at afbryde strømmen inden du skruer sikringen ud. Du kan se om en sikring er sprunget ved endestykket af sikringen er faldet af. Du vil også ofte kunne mærke, at sikringen er varm lige efter at den er sprunget.

En automatsikring skal ikke udskiftes hvis der sker overbelastning. Her er det kun nødvendigt at slå afbryderen tilbage for at genetablere forbindelsen.

Det kan ofte være lettere, at se en videoguide af hvordan det skal gøres. Herunder er en video, der viser hvordan du selv kan skifte en sikring der er sprunget.

Hvis du er i tvivl om hvilke typer af el-arbejde du selv må udføre kan det være en god idé at tage et kig på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside. På siden kan du også finde en lang række guides til hvordan du f.eks. udskifter en stikkontakt. Sikkerhedsstyrelsen.

Du kan også se denne video fra Silvan TV, der giver en generel beskrivelse af hvad du skal være opmærksom på i forhold til el i hjemmet.

http://arbejdstilsynet.dk/da/regler/domme/stikord/el-arbejde.aspx

 

One thought on “Sådan skifter du sikringer

  • Kom herind efter en Google-søgning. Jeg vil gerne takke for artiklen og de gode links til videoer. Det hjalp! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *