Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

BoligforbedringerHus og haveNybyggeri

Beton til fundament – se blandingsforholdet her

For at fremstille beton skal der anvendes cement, sten, sand og vand i variable mængder. Det er opgavens art, der afgør det præcise blandingsforhold. Aalborg Portland har lavet en guide, som du kan bruge når du skal beregne hvor meget cement m.m. du skal anvende til netop din opgave.

Hvornår kan det betale sig selv at blande betonen?

Det vil typisk være ved mindre støbeopgaver, at det kan betale sig selv at blande betonen selv. Ved større opgaver vil den foretrukne løsning være at bestille en betonkanon, selvom prisen pr. m3 beton ofte bliver dyrere ved denne løsning. Hvilken løsning der vælges afhænger selvfølgelig også af hvad man sætter sin egen timeløn til.

Sådan blander du beton

Til de helt små støbeopgaver kan blandingen foretages i en spand, murerbalje, eller i en trillebør. Ved de lidt større opgaver vil det være en stor fordel at anvende en blandemaskine. Hvis man ikke selv har en cementblander, eller har mulighed for at låne hos venner og bekendte, findes der en lang række firmaer, hvor man kan leje en. Mange byggemarkeder lejer også maskiner ud.

Herunder er en let lille guide, der viser blandingsforholdet for typiske opgaver. Der er desuden et link til Aalborg Portlands mængdeberegner:

Fundament til parcelhuse:

Cement: 1 del

Sand: 3.5 del

Sten: 5 del

Betongulv med alm. slid:

Cement: 1 del

Sand: 2 del

Sten: 3 del

Mængdeberegneren kan automatisk udregne blandingsforholdet til den enkelte opgave. Mængdeberegneren kan også beregne hvor stort materialeforbruget bliver til en konkret opgave, ved at indtaste målene på opgaven, som f.eks. på et gulv, hvor man kan indtaste bredde x længde x tykkelse. Mængdeberegneren vil derefter udregne en vejledende beregning på opgaven.

Link til Aalborg Portland: Mængdeberegneren

http://da.wikipedia.org/wiki/Beton

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *