Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

BoligforbedringerNybyggeriNyttige rådTophistorier

Nye serieforbundne røgalarmer kan sikre dig og din familie i tilfælde af brand

Alt for mange boliger har ikke monteret røgalarmer. Konsekvensen er, at der hvert år er mennesker, som omkommer på grund at uopdagede brande.

Selvom man er påpasselig ved brug af åben ild i hjemmet, kan man aldrig vide sig helt sikker. I hjemmet er der mange elektriske apparater og forbindelser, som kan kortslutte og starte en brand. Hvis branden starter om natten mens man sover, kan den hurtigt udvikle sig ubemærket og ende med at få fatale konsekvenser. Der er nemlig stor risiko for, at man ikke opdager røgen før det er for sent.

Mange mennesker har allerede investeret i en røgalarm, men der er sikkert også mange, som glemmer at skifte batteriet og kontrollere, at røgalarmen stadig virker.

Vil man være mere sikker på at opdage en brand i tide, så kan man få røgalarmer, der tilsluttes elnettet og har batteri back up, som en ekstra sikkerhed.

Røgalarmerne kan desuden serieforbindes, så alle boligens alarmer går i gang, hvis der opstår røg i et af rummene. Det kan være en fordel hvis f.eks børneværelset ligger i den anden ende af huset. Serieforbundne røgalarmer, som er tilsluttet elnettet skal monteres af en autoriseret elektriker. Udgiften vil derfor være noget højere, end hvis man vælger selv at montere en model, som kun er batteridrevet.

En røgalarm kan være konstrueret på to forskellige måder:

Optisk røgalarm:

Er udstyret med en optisk detektor, hvor alarmen går i gang hvis en lysstråle i røgalarmen bliver brudt at røg.

Ioniseret røgalarm:

Er udstyret med en radioaktiv kilde som f.eks. americum 241, som udsender alfastråling. I røgalarmen er der to små kobberplader tæt på hinanden, som ved hjælp af strøm og strålingen fra den radioaktive kilde holder forbindelse med hinanden. Hvis der kommer røg mellem kobberpladerne brydes forbindelsen og alarmen aktiveres.

Den radioaktive stråling fra røgalarmen er ved korrekt brug så svag, at den ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

Det er vigtigt, at sikre sig, at røgalarmen er Dansk Varefakta Nævn – godkendt. Det betyder ikke så meget om det er en optisk- eller ioniseret røgalarm. Hvis man bygger nyt hus, er det lovpligtigt at montere en røgalarm, som er tilsluttet elnettet. Det samme gælder ved større ombygninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *