Guide til valg af plæneklipper
Når foråret melder sin ankomst med sol og varme er det også starten på en sæson med plæneklipning. I begyndelsen kan det være nok kun at slå græsplænen hver 14. dag. Men inden man ser sig om er det nødvendigt at lufte plæneklipperen hver eneste uge sommeren igennem. Særligt slemt bliver problemet, eller fornøjelsen om man vil. Hvis græsplænen har fået gødning i det tidlige forår. Så er det næsten ikke løgn, at man kan se græsset gro. Skulle man fristes til at springe over plæneklipningen et par uger, bliver arbejdet med at kæmpe sig gemmen det knæhøje græs kun dobbelt så besværligt. Nej – det gælder om at slå græsset i tide og så gælder det ikke mindst om at have den rigtige plæneklipper.
Plæneklippere holder desværre ikke evigt og så dukker spørgsmålet op: Hvilken slags plæneklipper skal jeg vælge? Det er ikke fordi der mangler modeller, typer og lovprisninger om hvor gode og fantastiske de hver især er.
For at gøre det lidt overskueligt, kan man sige, at der findes 5 forskellige typer af plæneklipper på det danske marked.
Håndskubberen:
Med den klassiske håndskubber er der garanti for god motion og du kan godt droppe træningen i det lokale motionscenter.
Håndskubberen er en cylinderklipper og kan give en meget tætklippet og flot græsplæne. Desværre kræver det at du slår græsset meget ofte, for den egner sig ikke til langt græs. Håndskubberen egner sig bedst til mindre græsplæner på op til 100 m2.
Elektrisk plæneklipper (med ledning):
Fordelen med en elektrisk plæneklipper er, at den altid kan starte. Der er stort set ingen vedligeholdelse på den, den bruger ingen benzin og er dermed billig i drift og sidst men ikke mindst: Den larmer meget mindre end en traditionel benzindrevet plæneklipper. Desværre kræver den ledning, hvilket gør arbejdet en lille smule mere besværligt.
Batteridreven plæneklipper:
Med den batteridrevne plæneklipper slipper man for besværret med ledningen. De fleste nye modeller af batteridrevne plæneklippere har Li-ion batterier, der gør det muligt at slå hele græsplænen uden at skulle oplade plæneklipperen undervejs.
Benzinplæneklipper:
Den benzindrevne plæneklipper kan klare alle størrelser af plæner. Den kan køre hurtigt og er uafhængig af ledning og batteri. Desværre larmer den mere end alle andre typer af plæneklippere og den kræver lidt mere vedligeholdelse i form af et årligt olieskift og + eventuelt skift af tændrør og rensning af luftfilteret. Det kan også ind imellem volde problemer at starte den benzindrevne plæneklipper.
Robotplæneklipper:
Robotplæneklipperen er det sidste skud på stammen af plæneklippere. Den er ofte dyrere end de andre typer af plæneklippere. I princippet skulle den kunne klare arbejdet helt selv, men der kan være stor forskel på hvor gode de enkelte modeller er. Mange modeller efterlader kanter og hjørner som det efterfølgende er nødvendigt at klippe manuelt. Det vil derfor være en god idé at undersøge markedet grundigt inden der investeres i en robotplæneklipper for at sikre sig den bedst mulige model. Du kan f.eks. se test af plæneklippere her: http://taenk.dk/test/plaeneklippere
På grund af den høje pris har der været en række eksempler på tyveri af robotplæneklippere. En løsning kan være at sikre sin dyrt indkøbte plæneklipper med en gps-tracker, så det i tilfælde af tyveri vil være muligt at opspore maskinen.
Tip: Såfremt du gerne vil finde den rette plæneklipper, som passer til lige netop dit behov, er et godt sted at kigge blandt andet på denne side.