Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Hus og haveNyttige råd

Sådan undgår du tilstoppede afløb

Det er irriterende når afløbet stopper i håndvasken eller brusenichen. Heldigvis er det sjældent selve kloakledningen, der er tilstoppet men vandlåsen eller de mindre rør der fører hen til vandlåsen. Med følgende vejledning vil det i de fleste tilfælde være muligt at skabe passage i afløbet igen uden at skulle ringe efter professionel hjælp.

  • Start med at fjerne dækslet over afløbet i gulvet og rens vandlåsen for hår og sæberester. Moderne vandlåse i f.eks. en brusenice er en slags skål, som kan løftes op op og renses. Hvis vandlåsen er gammel og gummipakningerne er mørnede bør hele indsatsen udskiftes, hvilket ikke er særligt dyrt. Vandlåse til almindelige afløb kan købes i et hvert byggemarked.
  • Rens proppen i håndvasken for gamle sæberester og hår.
  • Hæld kogende vand i afløbet, gerne af flere omgange, så gamle sæberester bliver opløst og skyllet væk. Som alternativ kan anvendes flydende afløbsrens, men man kan sagtens spare indkøbet af afløbsrens og i stedet for bruge kogende vand. Husk afløbsrens er kraftig basisk og virker ætsende hvis man får det på huden.
  • Hvis afløbet er helt stoppet kan det være nødvendigt, at anvende en rense-spiral, som er et metalbånd, eller vire, som kan bruges til at rense afløb og afløbsrør med. Brug eventuelt en “svupper” til at få skabt passage gennem afløbet.
  • Sørg altid for, at der står vand i vandlåsen. Hvis afløbet ikke bruges særligt ofte kan vandet fordampe og lugten vil uhindret kunne trænge op fra kloakken.

De førnævnte råd plejer at virke for mig. Hvis der er andre, som har gode råd der ikke er nævnt her, så skriv dem i kommentarfeltet nederst her på siden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *