Fjern skimmelsvamp i boligen

Redaktionen Boligforbedringer, Hus og have, Nyttige råd Leave a Comment

Tusindvis af danske familier lever med skimmelsvamp i deres bolig. Skimmelsvamp kan give alvorlige helbredsproblemer og det er derfor vigtigt, at vide hvad man skal være opmærksom på, så man kan reagere hurtigt på symptomerne og rette op på problemet. Herunder kan du læse om hvilke symptomer du skal være opmærksom på i forhold til skimmelsvamp i din bolig. I det følgende kan du også læse om hvordan du fjerner skimmelsvampen og undgår at det kommer igen. Vi giver også links til rådgivning om skimmelsvamp.

Skimmelsvamp kan give følgende symptomer:

Hvis du eller din familie oplever et eller flere af følgende symptomer kan det være tegn på skimmelsvamp i boligen.

 • Kløe og svie i øjnene
 • Rød og irriteret hud
 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Tilstoppet næse
 • Svært ved at huske
 • Træthed
 • Hæs i halsen
 • Besvær med koncentrationsevnen

Mange mennesker har udviklet allergi over for skimmelsvamp. Hvis du har skimmelsvamp-allergi og har skimmelsvamp i boligen kan du opleve følgende symptomer:

 • Eksem
 • Astma
 • Øjenkatar
 • Høfeber

Sådan bliver du testet for allergi over for skimmelsvamp:

Hvis du eller din familie oplever nogle af de førnævnte symptomer vil det være en god idé at tage en test for skimmelsvamp. Hos Lægen kan du få foretaget en priktest, som med det samme kan fastslå om du har allergi over for skimmelsvamp. Testen er dog ikke 100 % sikker så selv om den ikke giver udslag kan du godt være allergisk over for bestemte typer af skimmelsvamp, som priktesten ikke kan afsløre. Lægen kan henvise dig til en speciallæge, som kan foretage yderligere tests for din reaktion over for skimmelsvamp.

Sådan tester du boligen for skimmelsvamp:

Adskillige firmaer har specialiseret sig i at teste for forekomsten af skimmelsvamp i boligen. Der findes forskellige målemetoder i forhold til at afklare om der er skimmelsvamp i boligen. Nedenstående links er til firmaer som kan teste for skimmelsvamp i din bolig.

www.ruskol.dk

www.danskfugtteknik.dk

Der findes også en række test-kits for skimmelsvamp, hvor man ved hjælp af en podepind eller en aftryks-plade selv kan teste for skimmelsvamp. Du kan læse mere her og eventuelt bestille en skimmelsvamp test: www.skimmelsvamp.eu

Du kan se et indslag fra DR 1 herunder, som viser hvordan du selv tester boligen for skimmelsvamp.

Sådan bekæmper du skimmelsvamp:

Hvis du er så uheldig at have konstateret skimmelsvamp i lejligheden eller huset skal du først og fremmest finde frem til hvorfor skimmelsvampen opstår. Der kan være mange grunde til at skimmelsvamp opstår. Hvis der ikke bliver luftet nok ud i boligen, kan der opstå problemer med skimmelsvamp på grund af fugt. Problemet kan også være opstået så tidligt som under konstruktion af boligen. Der kan således godt forekomme skimmelsvamp i helt nyt byggeri. Hvis der er problemer med isoleringen i boligen eller træet har været fugtigt under opførelsen af af byggeriet, kan der opstå svamp på loft, vægge med videre.

Efter du har fastslået hvad årsagen er til at skimmelsvampen opstår, kan du gøre noget ved kilden til problemet. Herefter kan du fjerne skimmelsvampen ved afvaskning eller fjernelse af inficerede materialer. Hvis du har fået fjernet alle årsager til at skimmelsvampen opstår vil den ikke komme tilbage. Ved afvaskning af skimmelsvamp-inficerede overflader bør der bruges et rengøringsmiddel som hæmmer væksten af skimmelsvamp. Det kunne f.eks være Rodalon eller Klorin.

Rådgivning om skimmelsvamp:

Hvis du vil vide mere om skimmelsvamp og hvordan du bekæmper det, kan du finde flere informationer hos disse firmaer:
ncs.dk

protox.dk


Se også følgende indslag fra “Go’morgen Danmark” på TV 2 angående skimmelsvamp:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.