Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

BoligforbedringerHus og haveNyttige råd

Fliselægning – sådan lægger du selv fliser

Mange boligejere vælger at betale en professionel for at lægge fliserne i indkørslen eller på terrrassen. Det kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner, for det er hårdt arbejde og tager tid hvis det skal gøres ordentligt.

Hvis man har tid, mod og kræfter til det, kan det sagtens lade sig gøre selv at lægge fliserne i indkørslen eller rundt om huset.

Inden arbejdet begyndes, er det vigtigt at overveje hvor meget og hvor tung trafik, den kommende belægning skal kunne holde til og hvor blød jorden er på det pågældende sted. En indkørsel, som skal kunne tåle biltrafik må nødvendigvis være funderet bedre, end en terrasse, hvor der aldrig kommer til at køre biler. I de senere år har mange husejere lagt fliser rundt om huset og mange har for at være på den sikre side været overdrevent grundig i forhold til funderingen og det underliggende bærelag. Det er der ingen grund til, for det tager tid og koster penge først at fjerne jorden for derefter, at erstatte jorden med ny fundering i form af stabilgrus og grus. Der til kommer, at betonfliser som typisk anvendes af private kun har en levetid på ca. 30 år. Der vil derfor være tid og penge sparet ved kun at etablere det bærelag, som er nødvendigt på det pågældende sted.

Forberedelsen til den nye flisebelægning:

Det første der skal gøres, er at lave en præcis opmåling af stedet, hvor der skal lægges fliser.

Udgrav derefter overskydende muldjord, så der bliver plads til bærelaget. Bærelaget bør være mindst 15 cm bredere end den færdige flisebelægning for at sikre stabiliteten. Bærelaget laves af stabilgrus, som vibreres med en pladevibrator (kan lejes i det lokale byggemarked). Ved indkørsler bør bærelages være mindst 15 cm tykt for at sikre at den fremtidige flisebelægning ikke synker der hvor bilerne kører. Et billigt og miljørigtigt alternativ til stabilgrus er knust beton, som også har en meget god bærerevne.

Afretning med grus:

Oven på bærelaget skal der lægges et lag grus, som rettes af, så fliserne får fald væk fra huset. Faldet bør være mindst 2 cm pr. meter, så vandet vil blive ført væk fra huset, selv om der skulle komme et kraftigt skybrud.

Til brug for afretningen af det øverste gruslag kan man med fordel anvende et vandrør i hver side, hvorpå man med et bræt kan trække overskydende grus væk.

Fliselægningen:

Når gruslaget er blevet vibreret grundigt og rettet af er det tid til at lægge fliserne. I hjørner og ved kanter kan det være nødvendigt at skære af fliserne. Dette kan gøres med en vinkelsliber med en diamantklinge, eller med en rigtig fliseskærer-maskine, som kan lejes i mange byggemarkeder og ved maskinudlejningsfirmaer. Slut af med at feje fugesand eller fugemørtel ned i revner og spækker. Der findes en lang række forskellige produkter som kan hindre eller begrænse ukrudt i at spire frem i mellem fliserne.

Læs mere om fugemørtel her: Fugemørtel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *