Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Boligforbedringer

Gør din bolig mere klimavenlig

Vores bolig er uomtvisteligt et af de steder, vi bruger den største del af vores tid. Det betyder også, at der er de største muligheder for at gøre den mere klimavenlig. Selv små ændringer med daglig effekt kan nemlig således ende med at have stor betydning for vores endelige klimaaftryk. Selv med den viden kan det dog være svært at vide, hvor man egentlig bør begynde. Svaret afhænger enormt meget af din bolig og dens indhold.

Isoler dit hus og hav direkte effekt

Er du som danskerne er flest, bor du dog næsten med sikkerhed i et hjem med en del år på bagen, som ikke nødvendigvis er blevet gennemrenoveret siden da. Det betyder blandt andet også, at en genisolering, ved hjælp af de mange overlegne teknologier vi nu har til rådighed, kan være på sin plads. Isolering af loft er en omstændig proces, som I nok bør lade de professionelle tage sig af. Når først de er nået til ende, vil I nærmest med garanti kunne mærke det i kroppen såvel som på varmeregningen. Ved at isolere jeres bolig bedre, har i dog ikke kun sparet kolde nætter eller overskudskroner. I har også sparet klimaet for CO2, og får hvert år med denne bedre isolering af loft og vægge, bliver effekten større. I samme ombæring kan det således også nævnes, at en lignende effekt kan opnås ved at skifte til bedre og mere velisolerede vinduer eller sågar bare udskiftede de slidte gummilister. En mere klimavenlig bolig findes i mange forskellige prisklasser.

Overvej dine møbler

Det er altså måden, hvorpå man kan have forholdsvist direkte indvirkning på sit klimaaftryk, når man renoverer og indretter bolig. Der er dog også flere valg du kan tage, med henhold til din bolig, der kan have mere indirekte effekt på klima og miljø. Overvej for eksempel gerne de møbler, du vælger at indrette din bolig med. Hvor er de produceret, og hvad er de produceret af. Jo tættere på dig, møblerne er produceret, jo færre drivhusgasser har man behøvet udlede for at fragte dem til dit hjem. Ligeledes betyder etisk produktion med et minimum af plast også, at dine møbler er så meget desto mindre en byrde for klimaet og havet i form af for eksempel mikroplast. Det kan godt være svært overskueligt at finde der, hvor man kan gøre en forskel. Heldigvis er mulighederne mange.