Halogen indbygningsspots

admin Nybyggeri, Nyttige råd

Indbyggede halogenspots er blevet meget populære og egner sig til næsten alle rum i boligen. Monteringen og tilslutningen skal udføres af en elektriker og der skal beregnes plads nok i loftshulrummet, ca. 15 – 25 cm frirum, så der er plads til en safebox oven over. Safeboxen har til formål at holde isolering m.m. væk, sikre mod overophedning og holde dampspærringen intakt.

Hvis man ikke ønsker at montere en safebox, findes der spots, som har en indbygget afskærmning, så man kan montere spotten direkte i loftet uden yderligere brandsikring. Fordelen ved denne type spots er også, at den kræver mindre plads og reflekterer varmen nedad.

Hvis man vælger spots der bruger alm. netspænding (230V) kan der bruges almindelige 1,5 mm2 installationskabler og man sparer transformatoren. Hvis man selv begynder at forlænge ledningerne ved lavvoltslamper er der risiko for, at underdimensionere tykkelsen af ledningerne, med deraf følgende risiko for overophedning af ledningerne og brand. Desuden skal man ved lavvoltsbelysning finde et egnet sted at placere transformatoren hvor den kan komme af med varmen.

I de fleste tilfælde vil det altså være både nemmere, billigere og sikrere at montere loftsspots, der bruger alm. netspænding i stedet for en lavvoltsløsning. Begge typer indbygningsspot kan laves med lysdæmpning.

Skift evt. halogenpærerne ud med LED pærer som har et meget lavt energiforbrug.