Hvilket blandingsforhold skal jeg anvende for beton?

Redaktionen Boligforbedringer, Nybyggeri, Nyttige råd Leave a Comment

Cement, sand, sten og vand indgår i variable mængder i beton. Opgavens art og dermed kravene til styrke afgør blandingsforholdet. Det er nemt selv at blande beton til mindre støbeopgaver ved at følge nedenstående guide, eller du kan bruge Aalborg Portlands online blandingsberegner til at finde den rigtige opskrift til din opgave.

Til de helt små støbeopgaver kan blandingen foretages i en spand, murebalje, eller i en trillebør. Ved de lidt større opgaver vil det være en stor fordel at anvende en blandemaskine. Hvis man ikke selv har en cementblander, eller har mulighed for at låne hos venner og bekendte, findes der en lang række firmaer, hvor man kan leje en. Mange byggemarkeder lejer også maskiner ud. Det vil ofte være langt billigere selv at blande betonen, frem for at bestille en betonkanon, men det afhænger selvfølgelig også af hvor hurtigt opgaven skal løses og hvad man sætter sin egen timeløn til.

Herunder følger en miniguide for hvordan blandingsforholdet bør være ved de mest almindelige støbeopgaver. Der er desuden et link til Aalborg Portlands mængdeberegner, som automatisk kan udregne blandingsforholdet til den enkelte opgave. Mængdeberegneren kan også beregne hvor stort materialeforbruget bliver til en konkret opgave, ved at indtaste målene på opgaven, som f.eks. på et gulv, hvor man kan indtaste bredde x længde x tykkelse. Mængdeberegneren vil derefter udregne en vejledende beregning på opgaven.

Fundament til parcelhuse:

Cement: 1 del

Sand: 3.5 del

Sten: 5 del

Betongulv med alm. slid:

Cement: 1 del

Sand: 2 del

Sten: 3 del

Link til Aalborg Portland: Mængdeberegneren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.