LED lys, fremtidens lyskilde

admin Boligforbedringer, Nyttige råd

Ifølge et nyt EU direktiv skal de matte glødepærer gradvist udfases fra 2009 til 2012 og erstattes af mere energieffektive lyskilder. Der findes allerede et brugbart alternativ, nemlig de traditionelle energisparepærer, som i virkeligheden er en slags lysstofrør med facon som en pære.

En energisparepære bruger mindre strøm end en glødepære, men indeholder desværre små mængder kviksølv, som kan udgøre en risiko for miljøet hvis de udtjente pære ikke afleveres til genbrug.

LED (light emitting diode) indeholder derimod ikke kviksølv og har en endnu længere holdbarhed end andre lyskilder. Samtidig er energiforbruget meget lavt fordi varmeafgivelsen er lav. Med andre ord, så bliver en større del af elektriciteten omdannet til lys og en mindre del til varme, end i en glødepære.

Levetiden for lysdioder er mere end 50.000 timer, i modsætning til kun ca. 1000 timer for en almindelig glødepære og ca. 10.000-15.000 timer for energisparepære. Der er løbet af de sidste år sket en stor udvikling af lysdioder og man må forvente, at lysdioderne inden for en overskuelig fremtid vil overtage en stor del af markedet. Samtidig falder priserne løbende, hvilket gør lysdioderne til et stadigt mere økonomisk fordelagtigt valg.

Fordele:

Lang levetid, lavt energiforbrug, god totaløkonomi, tænder på fuld styrke med det samme også selvom det er koldt. Kan tåle at blive tændt og slukket mange gange. Passer i de fleste lamper uden at fylde for meget.

Ulemper: Prisen er stadig forholdsvis høj sammenlignet med andre pærer. Dette opvejes dog ofte af den meget længere levetid.

Farvegengivelsen er endnu ikke helt på højde med glødepærer, men der findes fabrikater som kommer meget tæt på.

Lysstyrken (målt i lumens) i en LED pære er ofte mindre end hvad en tilsvarende glødepære kan præstere.

Kan ikke tåle høje varmepåvirkninger fra omgivelserne.

Egner sig bedst til spots, eller lamper hvor lyses skal koncentreres i en retning.