Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Boligforbedringer

Skal du bygge nyt i 2020? Få 3 råd her

Følgende artikel indeholder betalt indhold.

Et nyt år står for døren – skal det være i 2020, at du tager første spadestik til drømmehuset og kaster dig ud i tilværelsen som nybygger? Der er mange ting, som man skal være opmærksom i et nybyggeri, og det er ikke for sjov, at rigtig mange søger professionel rådgivning både før, under og efter selve projektet for at sikre, at alt går rigtigt til. Her kan i artiklen får du tre grundlæggende råd og anbefalinger til dig, der overvejer at bygge nyt i 2020.

Få styr på byggetilladelser og kontrakter

Det siger næsten sig selv, men inden du kan gå i gang med at bygge, skal du have godkendt projektet og omfanget heraf hos de relevante myndigheder. Du kan nemlig ikke bare købe et stykke jord for derefter at bygge et hus, uden at du har ansøgt kommunen og fået grønt lys herfra. Det kan godt tage lang tid, og der er en række formalia, du skal iagttage ifm. selve ansøgningen og dokumentation. Det samme gør sig gældende, for så vidt angår kontrakterne med de virksomheder, der skal varetage hele eller dele af entreprisen. Det kan være VVS, en murer eller andre former for håndværkere. Inden byggeriet går i gang, bør du have styr på ovenstående – og det kan være en god idé at binde kontrakterne op på, at du får godkendt projektet af kommunen, da det ellers kan blive en dyr fornøjelse at udskyde/afbryde byggeriet.

Udstyr og materiel – gå ikke ned på grej

Ligesom alle andre situationer af tilværelsen er det ikke sjovt at gå ned på udstyr – og da slet ikke i forbindelse med et nybyggeri, hvor enhver forsinkelse både er ekstremt upraktisk og ofte bekostelig. Derfor er det en god idé, evt. i samråd med entreprisevirksomhederne, at kortlægge, hvilket materiel og udstyr, der er behov for at leje/købe i relation til byggeriet. Det kan være alt fra maskiner som fx en minilæsser til gulvslibere. Du kan finde et stort udvalg af produkter til nybyggeriet på https://www.vaegteeksperten.dk/. Trækker du selv i trøjen, så besøg desuden https://www.olholm.dk/, hvor du finder alt i arbejdstøj og sikkerhedsudstyr, så du kommer godt og sikkert i mål med projektet.

Hvem har forsikringspligten?

Hvis du har håndværkerfirmaer til at hjælpe med entreprisen, vil mange ofte henvise til standardreglerne og vilkår i den såkaldte AB92. Her er du som byggeherre forpligtet til at tegne en brand- og stormskadeforsikring fra byggeriets start. Nogle større entreprenørvirksomheder vælger dog som en del af en samlet pakke at inkludere dette i projektprisen, så her betaler du altså indirekte i form af den samlede pris. Vær igen opmærksom på, hvad der står i den kontrakt, du har lavet med det pågældende firma. I nogle tilfælde henvises der til, at du som bygherre også er pligtig at tegne en entrepriseforsikring, ligesom at dit forsikringsselskab i nogle tilfælde kræver, at du tegner en udvidet forsikring for at være dækket under nybyggeriet. Kontakt i denne forbindelse dit nuværende selskab.