Skal du sælge dit hus? Disse ting bør du være opmærksom på

Redaktionen Lov, ret og råd

Det er meget sjældent, at folk bliver boende i det samme hus hele livet. Af den grund vil de fleste på et tidspunkt i deres tilværelse stå i den situation, at de skal sælge fast ejendom – enten i form af hus eller lejlighed. I det scenarie er der en række af ting som man skal huske at være opmærksom på. Hvis man glemmer noget, kan man risikere, at det får økonomiske konsekvenser eller, at der blot løbes en unødig risiko. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de ting som du bør være opmærksom på, hvis du står over for at skulle sælge fast ejendom.

Ejerskifteforsikring

Som udgangspunkt står du som sælger til ansvar for eventuelle skjulte skader eller mangler på huset, der ikke er identificeret i tilstandsrapporten, i en periode på 10 år efter salget af huset. En udvidet ejerskifteforsikring er din løsning på denne risiko, da en ejerskifteforsikring sørger for, at du ikke længere står til ansvar for skjulte mangler på huset. Risikoen overdrages nu til et forsikringsselskab.

Denne forsikring er ikke krævet ved lov, men langt størstedelen af handler med fast ejendom bliver indgået med en ejerskifteforsikring. Forestil dig et scenarie, hvor du har solgt et hus for 9 år siden og køber nu kontakter dig med et skadeskrav på potentielt flere hundrede tusinde kroner. Det er et scenarie som man for alt i verden gerne vil undgå.

Valg af ejendomsmægler

Den næste ting som du altid bør være ekstra opmærksom på, når du skal sælge fast ejendom, er valget af ejendomsmægler. Her er det meget vigtigt, at du ikke blot vælger den første og den bedste, men i stedet modtager vurderinger og har samtaler med flere forskellige mæglere, så du kan vælge den person som er mest troværdig som din partner i handlen.

Det kan virke fristende at vælge den ejendomsmægler, der kommer med den højeste vurdering, men det vil der ofte ikke komme noget særlig godt ud af. Ejendomsmægleren har et incitament til at sætte vurderingen så højt som muligt, så du vælger dem og så efterfølgende anbefale dig at reducere prisen. Så længe det bliver solgt, får de jo stadig salæret.

Finansiering

Slutteligt er det vigtigt at være opmærksom på finansieringen. Ofte når man sælger fast ejendom er det for at købe noget nyt og bedre, hvilket ofte er ensbetydende med, at det også vil være lidt dyrere. Af den grund er det en rigtig god idé at have foretaget en grundigt kig på lånesammensætningen på din nuværende bolig. Hvis du eksempelvis har afdraget meget på lånet og huset samtidig er steget meget i værdi, vil det have stor indflydelse på, hvor meget du skal betale i husleje på din nye ejendom.