Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Energi og miljøHus og haveNyttige råd

Valg af sparepærer – test viser store kvalitetsforskelle

Med udfasningen af de klassiske glødepærer sidste år, må man investere i spare elpærer, når boligen skal oplyses. Men det viser sig, at mange af de selvproklamerede energibesparende og effektive sparepærer ikke overholder de mange løfter, som de har givet.

Forbrugerrådets blad Tænk har gennemført en test af 114 sparepærer, som har afsløret meget generel misinformation som ellers anses for at være almen viden. Testen og de specifikke testede el-sparepærer kan man købe sig adgang til for 30kr via dette link:
http://taenk.dk/test/sparepaere

En af de store syndere er CFL-pærer, som er rigtigt slemme til ikke at overholde løfterne. Med en lovet levetid på omkring 8-10 år, har Tænks test afsløret, at disse pærer sjældent holder længere end cirka halvdelen af den tid – 5 år.

LED-pærer, som ellers har en lang levetid, kan være problematiske. Ydeevnen nedsættes simpelthen alt for hurtigt henover dens levetid, således at en pære, som skal kunne holde i cirka 20 år allerede har en 63% nedsat lysstyrke efter blot 5 års brug. Dette er højst uacceptabelt, da LED-pærerne ligger i den dyre ende af elpæremarkedet.

Halogenpærerne er dog de slemmeste på markedet. Tænks test har afsløret, at deres levetid allerhøjst varierer mellem ½-2 år. Det bliver da alt for dyrt, hvis man skal investere i nye pærer med så korte mellemrum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *