Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Hus og haveNyttige råd

Tjek dit hus for Svamp

Påskeferien er over os og med al den ekstra tid på vore hænder, er det et fantastisk tidspunkt at få ordnet nogle af de nødvendige hjemlige sysler, som det ellers er let at udskyde. For at være på forkant med mulige skader, er det fornuftigt at være i god tid – så hvorfor ikke undersøge dit hus for svamp og råd i din ferie?

Råd og svamp forekommer, når organiske materialer som for eksempel træ bliver udsat for fugt, da dette er et krav for svampevækst. Utætheder i din bolig kan forårsage denne indtrængen af fugt, ligesom også fugtig udeluft, vandskader og manglende udluftning kan være synderen i disse sager.

Det er vigtigt at undersøge sin bolig for svamp, da det selvfølgelig har nogle bygningsmæssige følger, da svamp og råd ofte sætter sig i din boligs ”skelet” – de bærende dele af dit hus, som er bygget af træ. Men den vigtigste del er næsten de helbredsmæssige følger, som er resultat af skimmelsvamp – dette kan være irritation i øjne og luftveje, hovedpine, træthed, udslet, hoste og forværret astma/høfeber, hvis man allerede lider af dette. Derfor er det vigtigt at gennemgå sin bolig, så man ikke udsætter sig selv for skade.

Hvordan finder man så råd og svamp?

Lugtesansen kan her være en fin hjælp. Svamp lugter muggent. Prøv at lukke vinduer og ventilationsveje og undersøg lugten – lugter der muggent? Forsøg at lokalisere lugten, hvis dette er sagen.

Råddent træ er meget blødt. Man kan forsøge at stikke i det med en skruetrækker eller syl og se, hvor langt ind denne fortsætter. Hvis du med lethed kan synke den spidse genstand mere end et par millimeter ind i træet, er der højst sandsynligt tale om råd.

Råd og svamp efterlader desuden misfarvninger på materiale under angreb. Det er derfor til tider muligt at spotte, om ens hus er under angreb af råd eller svamp ved blot at kaste et kig forskellige steder i huset.

Vær særligt opmærksom på loftsrum, trævinduer, gulve og din kælder, når du er på udkig efter svamp og råd, da det ofte er steder som dette, at de trives, da der let bliver fugtigt her og man ikke ofte er opmærksom på disse områder.

Læs mere om forskellige måder at identificere og fastslå svamp på på Bolius hjemmeside:

http://www.bolius.dk/alt-om/indeklima/artikel/saadan-finder-du-ud-af-om-der-er-skimmelsvamp-i-din-bolig/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *