Bekæmp og forebyg flisepest

Redaktionen Hus og have Leave a Comment

Sommeren er her. Dine terrassemøbler er garanteret fundet frem, og sommerlivet udfolder sig for fuldt flor. Men måske du – ligesom mange øvrige danskere – måtte starte sommeren med at fjerne flisepest fra din terrasse? I så fald er det helt naturligt. De fleste terrasser får nemlig en belægning af skidt og snavs samt flisepest.

Lad os lige slå fast: Flisepesten er ikke farligt! Til gengæld er det heller ikke noget, der pynter på din terrasse og ser hyggeligt ud, når du og dine gæster skal nyde de lange lyse aftener.

At der kommer flisepest, virker måske som et tegn på, at der er noget galt omkring terrassen, men faktisk er det stikmodsat. Flisepesten stammer fra en luftbåren lavsvamp, der tidligere har haft svært ved at gro pga. et højt svovlindhold i luften. Men nu hvor netop svovludledningen er reduceret, har svampen – og dermed flisepesten – fundet vejen til de danske stenterrasser.

Midlet er dog ganske simpelt: du skal blot behandle med en god fliserens.

Sådan bruger du fliserens på din terrasse

Allerførst er det vigtigt at slå fast, at du aldrig må lade kosten gøre det hårde arbejde på dine fliser. Hvis du sliber og skrubber for hårdt, risikerer du at lave nye riller og fordybninger i fliserne, hvor svampen kan sætte sig og gro. Dermed venter der dig blot en endnu større udfordring næste år.

Hæld i stedet fliserensen ud over din terrasse i de blandingsforhold som produktet angiver. Hernæst skal du lade rensemidlet gøre arbejdet og trænge ind og opbløde flisepesten.

Fat nu en kost med bløde børster, og start med at skrubbe. Vi anbefaler, du deler din terrasse op i stykker af 3-4 kvm, da skrubbearbejdet kan være hårdt.

Det er opskriften. Den er simpel, men sørg for aldrig at skrubbe for hårdt.

Sådan forebygger du ny flisepest

Når dine fliser er rene og tørre, kan du naturligvis imprægnere dem, så de er lettere at holde. Derudover kan du sprøjte med en afrenser, så du forebygger mod næste års angreb fra svampen, der bliver til flisepest.

Sørg for at afmåle afrens og imprægnering, så din terrasse får de helt rigtige doseringer og flisepesten ikke er i syne til næste sommer. Er du i tvivl, kan du altid spørge personalet i dit nærmeste byggecenter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.