Få styr på el-sikkerheden i din bolig

Redaktionen El-arbejde Leave a Comment

I ældre bygninger er der særlig stor risiko for, at el-sikkerheden ikke er god og kan føre til en farlig situation, da elinstallationerne er gamle og højest sandsynligt lavet på en anden og knap så sikker måde, end man ville gøre i dag. Det er dog bestemt ikke udelukkende i de ældre boliger, hvor man skal være opmærksom på, at el-sikkerheden skal være i orden. I enhver bolig, ældre som nyere, kan der være både fejl i elinstallationerne og endda lavet elfusk, hvilket ofte kan ske hvis en uautoriseret håndværker har stået for elinstallationerne.

 

Huskeregler for el-sikkerhed i din bolig

For at undgå at de elektriske apparater i hjemmet går i stykker, det være sig både fjernsyn, køleskab, radio osv., er det en god idé at trække stikket ud, hvis det tordner. Kun hvis en autoriseret elinstallatør har installeret en overspændingsafleder, er det ikke nødvendigt at hive stikkene ud, for så opstår der ikke overspænding, der netop er årsagen til, at der kan opstå skader på elektriske produkter ved tordenvejr.

En anden og meget vigtig huskeregel er at teste fejlstrømsafbryderen. Man tester den blot ved at åbne ind til el-skabet og trykke på knappen med fejlstrømsafbryderen. Når man gør det jævnligt, sikrer man sig, at den ikke kan sætte sig fast, da man ´motionerer´ knappen. Det kan nemlig medføre livsfarligt stød, hvis fejlstrømsafbryderen skulle sætte sig fast og dermed ikke kan slå fra, hvis der opstår en fejl i et el-apparat.

Endnu en vigtig huskeregel er at få tjekket elinstallationerne, inden man køber hus. Når først du har købt huset, er det dig, der har ansvaret for alle installationerne i huset. Hvis en uautoriseret håndværker har stået for elinstallationerne i huset, kan man dermed få sig en meget ubehagelig og endda livsfarlig overraskelse, når det viser sig, at der er fejl i installationerne.

 

Brug altid en autoriseret elinstallatør

For at få helt styr på el-sikkerheden i dit hjem er det en god idé at kontakte en el installatør. Landets forskellige autoriserede el-installatører hører til i forskellige områder, og du kan blandt andet finde en installatør, der hører til både i København og omegn, det være sig blandt andet Brøndby, Hvidovre og Rødovre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.