Fliselægning – guide

Redaktionen Boligforbedringer, Hus og have, Nybyggeri Leave a Comment

Skal man have lagt fliser, så bør man sørge for at gøre dette rigtigt fra starten. Her får du en komplet guide til hvad du skal gøre, og ikke mindst hvad du skal være opmærksom på, når du skal lægge fliser.

Uanset om du skal lægge fliser i din indkørsel, på terrassen eller et tredje sted, så skal du sørge for, at det bliver gjort korrekt, så du får det ønskede resultat.

Guide til fliselægning – sådan gør du

Når du skal i gang med fliselægning, så skal du først og fremmest sørge for at undersøge vejret. Det er naturligvis vigtigt, at der er ordentlig vejr, når du skal lægge fliser. Du kan eventuelt tjekke vejret på DMI.dk, inden du vælger hvilken dag, du godt kunne tænke dig at lægge fliser. Grunden til at du skal vælge noget ordenligt vejr at foretage fliselægningen i er, at frosthård jord ganske enkelt kan være umuligt at grave i. Derudover er det samtidig heller ikke en god idé at lægge fliser, hvis der har været meget regn.

Når du har tjekket vejret, og du har fået en dag, hvor du kan gå i gang, så kan du efterfølgende tage det første skridt i forbindelse med fliselægningen.

Det første du skal gøre, når du skal lægge fliser er, at området hvor fliserne skal lægges skal ryddes. Du skal generelt set gøre området klar til fliselægningen, så hvis der har ligget gamle fliser i området, så skal du naturligvis også sørge for at fjerne disse.

Når området hvor du skal lægge fliser er blevet ryddet, så skal du dernæst sætte snor op. Du skal opsætte murersnor, så du kan holde styr på styr på både dybde og retning. Det er vigtigt, at du sørger for at lave hældning i den ønskede retning, således at vand i forbindelse med regn løber væk fra huset.

Gravearbejde i forbindelse med fliselægning

Når du skal foretage din fliselægning, skal du grave et vis antal centimeter ned i jorden. Når du skal gøre det, så er det ikke altid lige dybt, du skal grave. Det afhænger i høj grad af, hvor kraftig en belastning der skal være på fliserne. Hvis du skal lægge fliser i en indkørsel, bør du grave omtrent 40 – 50 centimeter ned i jorden. Det er dog ikke nødvendigt at grave så dybt, hvis du eksempelvis skal lægge fliser til en sti, eller hvis du skal lægge fliser på en terrasse. Skal der lægges fliser på en terrasse eller på en sti, så skal du blot grave 20 – 30 centimeter ned i jorden.

Når du skal grave, så er det i øvrigt en rigtig god idé, at du sørger for at grave cirka 10 – 15 centimeter bredere, så du på den måde kan sikre, at hverken belægning eller kanter skrider.

Efter du har foretaget gravningen, er du nu klar til at gå i gang med at lægge stabilgrus. Stabilgrus er i princippet din bund, og ovenpå din bund skal du lægge dine fliser. Du skal derfor fylde dit hul op med stabilgrus indtil du har den ønskede højde. Det anbefales, at du fylder op, indtil du er nået op til 5 – 10 centimeter fra den ønskede højde (minus højden på fliserne).

Når du har gjort det, kan du efterfølgende vibrere med en pladevibrator. Din pladevibrator kan du eventuelt leje i et byggemarked eller lignende.

Nu er du klar til at lægge den grus. Det er vigtigt, at du sørger for at have en overhøjde, som er på nogle centimeter, således du  har mulighed for at vibrere igen – og så du har noget at trække af i.

Efter du har vibreret, skal du trække af, og det er noget, som man kan gøre på flere forskellige måder. Måden de fleste vælger at gøre det på er ved at grave rør ned i gruset og sætte den ønskede højde og dernæst trække af. Her er det vigtigt, at du sørger for at gøre brug af en rettesnor på kryds og tværs, så du har mulighed for at kontrollere, om den ønskede højde holdes.

Nu er du klar til at klare fliselægningen

Du er nu klar til at gå i gang med fliselægningen. Når du har lagt et par rækker fliser, så skal du efterfølgende træde tilbage og gøre brug af dit øjemål for at kontrollere, om fliserne er langt pænt nok.

Når du har lagt fliserne skal du skære kanterne til. Dette kan du gøre med en vinkelsliber. Du kan eventuelt også leje en fliseklipper i dit nærmeste byggemarked. Det kan her være en god idé at lade sig inspirere af andre og se, hvordan de har lavet deres kanter.

Dernæst skal der igen vibreres. Når dine fliser er blevet lagt, skal du dernæst smides sand udover dine fliser, som skal fejes ned i dine fuger i et tyndt lag.

Valg af fliser

Når du skal foretage din fliselægning, så er det vigtigt, at du sørger for at vælge de helt rette fliser. Der findes en bred vifte af forskellige fliser på markedet, og det er dog ikke alle fliser, som er af lige god kvalitet. Du skal sørge for at finde nogle, som er slidstærke, og som passer til det formål, som de skal bruges til. Nogle fliser passer godt til eksempelvis at blive lagt på en terrasse, mens der er andre typer af fliser, som passer bedre i en indkørsel. Sørg derfor for at vælge de retter fliser i en ordentlig kvalitet, som passer til det formål, som de skal bruges til. Hvis du gerne vil have et par gode råd med på vejen i forhold til valg af fliser, så kan du med fordel rådføre dig med en professionel, som kan give dig gode råd og vejledning i forbindelse med valg af fliser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.