Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Boligforbedringer

Guide – Sådan monterer du et væghængt toilet

Der er mange fordele ved at installere et væghængt toilet. Det giver et stilet udseende til badeværelset, samtidig med at det gør rengøringen meget lettere. Når du først har besluttet dig for at montere et væghængt toilet, kan du på jagt efter det helt rette toilet.

Du kan selv udskifte dit toilet uden den helt store værktøjskasse eller ekspertise, og her følger en enkel vejledning om hvordan, du gør.

Montering af væghængt toilet

Før du går i gang med det nye toilet, skal du først fjerne det gamle toilet, udbedre hullerne i gulvet, og rengøre faldstammens (afløbets) muffe.

Trin 1

Først fastgøres det vinkelrette afløbsrør ind i faldstammens muffe. Hvis faldstammen er i støbejernsgods vil det være nødvendigt at sætte en overgangsmuffe ind i faldstammens muffe.

Trin 2

Nu stilles wc-modulet på plads op ad væggen. Det er det kraftige metalstativ, som toilettet skal fastgøres på. Modulet har en bøjle, som det vinkelrette afløbsrør skal stikkes igennem. Herefter opmærkes der til nederste beslags huller.

Trin 3

De nederste to vægbeslag i wc-modulet skal så spændes fast til væggen. Du skal bruge 14-millimeters mur-plugs samt franske skruer med målene 10×80 mm. Vægbeslaget skal sammen med fodpladen klæbes fast til gulvet og derefter spændes sammen. Modulet skal bringes sidevers i lod.

Trin 4

Så skal de øverste to vægbeslag fastgøres til væggen. Først opmærkes de og herefter skrues de i væggen, også med 14-millimeters murplugs og 10×80 mm franske skruer. Du bringer så modulets front i lod ved at justere gevindstængerne i begge sider.

Trin 5

Nu skal afløbsrøret rettes til, så det står vinkelret lige midt i modulet. Cisternes tilgangsrør skal herefter vippes ud, hvorefter de to rør fastgøres i bøjler. Når afløbsrøret er fastgjort, kan du skrue de to gevindstænger, der holder wc-skålen, ind i modulet.

Trin 6

Der medfølger en flexslange til vandtilførslen, som skal skrues fast på kuglehanen, og derved bliver den forbundet til cisternens lukkeventil. Efter fastskruning kan vandet åbnes på kuglehanen.

Trin 7

Nu kan du fastgøre alu-profilerne til modulet og væggen, hvilket danner den ramme, som de dækkende gipsplader skal skrues ind i.

Trin 8

Du fastgør gipspladerne til alu-profilerne ved hjælp af selvskærende skruer. Der skal skæres huller til skylleknapperne alt efter størrelse, og de skal monteres i en indbygningsdåse. Nu kan du selv vælge, hvordan udseendet skal være, og om du spartler og maler pladerne eller opsætter fliser er helt op til dig.

Trin 9

Så tilsluttes skylleknappen, hvorefter afløb- og tilgangsrør kan afkortes. Gummitætninger monteres, gerne godt fedtet ind. Endelig kan wc-skålen presses ind og spændes godt fast på de to gevindstænger. Ifølge boligjournalen.dk kan det hele klares på ca. en formiddag, hvis man har lidt erfaring med håndværk og værktøjet ved hånden.

Bæredygtigt toiletskyld med regnvand

På de 9 lette trin bør hjemmehåndværkeren kunne udskifte det gamle toilet med et nyt, smart vægophængt. Når det kommer til toilettets vand, kan det også være en idé at tænke sig om en ekstra gang. Et toilet kan sluge rigtig meget vand om dagen, faktisk cirka 27% af det samlede vandforbrug i huset.

Med en regnvandstank kan omkostningerne for dig og miljøet blive væsentligt formindsket.

Ved at erstatte toiletskyllets drikkevand med regnvand, kan du spare på vandforbruget og samtidig gøre noget godt for miljøet.

Det gør samtidig toilettet nemmere at rengøre, idet regnvand ikke indeholder kalk, som almindeligt drikkevand gør. Regnvandstanken er en bæredygtig og miljøbevidst løsning, der derudover kan anvendes til tøjvask, bilvask, blomstervanding og meget mere. Du kan læse meget mere her hos regnvandstanken.dk.

Der kan også bruges regnvand til havevanding, som også giver en god besparelse på den årlige regning for vandforbruget, som er noget der kan mærkes, hvis man er glad for at vande plænen og bedene jævnligt.

Er du klar på en lidt større løsning kan du også vælge at nedgrave en regnvandsbeholder i jorden, som betyder, at du kan opsamle større mængder regnvand. Her monteres en pumpe til at få regnvandet op, og på denne måde kan du gemme vand nok til både havebrug, toiletskyl og eksempelvis tøjvask!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *