Hold kælderen tør med et dræn

Redaktionen Boligforbedringer, Hus og have, Nyttige råd Leave a Comment

Det er vigtigt, at din kælder holdes tør

Det er enormt vigtigt, at du sørger for, at din kælder altid er tør. Hvis du har fugt i kælderen, så kan dette nemlig medføre, at dit hus får meget store og katastrofale skader. Problemet med at have fugt i kælderen er, at dit hus derved har en meget stor risiko for at opleve angreb af svamp og råd, hvilket naturligvis ikke er godt. Hvis du ikke får gjort noget vil de fugtproblemer, der er i din bolig, så kan du risikere, at skimmel og fugt vil brede sig og lave et svampeangreb, som kan inficere hele dit hus. Derfor er det meget vigtigt, at du tager problemet alvorligt, hvis du finder ud af, at der er fugt i din kælder.

Fugtskader i kælderen kan være meget dyrt at lave

Hvis du oplever fugt i kælderen, så skal du tage problemet meget alvorligt med det samme, og du er nødsaget til at reagere hurtigt. Hvis fugten skulle brede sig, så kan dette medføre et svampeangreb, som kan koste dig mange tusinde kroner. At få udbedret store og alvorlige skader, hvor huset har været udsat for svampeangreb kan være meget dyrt. Det er derfor vigtigt, du er ude i god tid, så du kan nå at få gjort noget ved problemet, inden det udvikler sig og bliver endnu større. Svamp i hjemmet er ikke kun dyrt at slippe af med. Det er samtidig også meget besværligt og tidkrævende. Sørg derfor for at få gjort noget ved problemet med det samme, hvis du har en mistanke om, at du har svamp i dit hjem.

Fugt i kælderen kan have helbredsmæssige konsekvenser for dig

Udover at fugt i kælderen kan lave nogle meget omfattende skader på dit hus, så er der også andre problemer ved, at du har fugt i kælderen. Det kan nemlig også forårsage skader på dit helbred. Nogle af de ting du kan opleve helbredsmæssigt er blandt andet irriterede øjne og luftveje. Du kan desuden også opleve svimmelhed, koncentrationsbesvær og hovedpine. Der er desuden også risiko for, at du kan få allergi på grund af skader i din kælder.

Skader på din boligs konstruktion og materialer er dog noget, som du kan undgå.

Hvornår opstår problemet med fugt i kælderen?

Problemet med fugt i kælderen er noget, som kan opstå af flere forskellige årsager. Fugt i kælderen kan ofte komme, hvis du pludselig begynder at benytte kælderen til andre ting, end det den er beregnet til. Tidligere brugte man hovedsageligt kælderen til kul og koks. Derudover havde man i øvrigt også vaskerum og et viktualierum. Sådan forholder det sig ikke helt i dag. I dag har vi også en masse andre ting i kælderen. Folk anvender blandt andet deres kælder til opbevaring af forskellige ting og sager, og der er desuden også folk, som anvender deres kælderrum enten til hobbyrum eller som opholdsrum.

Der er mange forskellige årsager til, at man kan opleve fugt i kælderen, og brug af kælderen til andre formål end det, som den oprindelig er lavet til er blot en af de ting, som kan forårsage fugt. En anden ting der også kan være årsagen til, at man kan opleve fugt i kælderen er desuden også manglende udluftning. Det er meget vigtigt, at du sørger for at få luftet ud i din kælder i ny og næ.

Hvordan kan jeg kontrollere, om jeg har fugt i min kælder?

Det kan være en god idé, at du i ny og næ tjekker efter, om du skulle ske at have fugt i din kælder. Det kan du gøre ved at kigge efter nogle af de helt bestemte tegn, der findes, som kan indikere, at dit hjem er ramt af fugt eller svamp.

Hvilke tegn findes der for, at man har fugt i sit hjem?

Der findes flere forskellige tegn på, at du har fugt i dit hjem.

Her kan du se nogle af de tegn, der kan være på, at du har fugt i dit hjem:

 • Maling eller puds skaller af
 • Der er løse og porøse overflader
 • Der er saltudblomstringer på din kældervæg
 • Der er opfugtet træværk
 • Der er skader på en eller flere af de ting, som du opbevarer i din kælder som eksempelvis kasser og reoler
 • Der er vækst af svamp et eller flere steder
 • Der kommer vand op af kloakken, når det regner meget
 • Der er tilstoppede kloakker, som gør at vandet ikke ledes hurtigt nok væk

Det er vigtigt, at du sørger for i ny og næ at holde øje med, om der skulle ske at være et af ovenstående problemer i netop dit hjem. Hvis det er tilfældet, så er det vigtigt, at du sørger for at reagere hurtigt, således problemet kan blive stoppet i tide. Hvis du ikke så tit opholder dig i kælderen, og derfor ikke med jævne mellemrum kommer rundt i alle hjørner af din bolig, så kan du eksempelvis kontrollere kælderen en gang årligt eller lignende, så du er sikker på, at der ikke pludselig opstår alvorlige og omkostningsfulde skader på din bolig.

Hvad er kendetegnene for, at man har svamp i sit hus?

Her er nogle af de typiske tegn på, at man kan have svamp i sin kælder:

 • Der er en muggen lugt i kælderen
 • På kældervægge er der synlige grønne, sorte eller mørkebruner plamager
 • Der er pletter på indbo eller på kældervæggene

Svamp vokser ikke kun på kældervæggene

Det er meget vigtigt, at man husker på, at svamp ikke kun er noget, som vokser på kældervæggene. Svamp kan nemlig også sagtens vokse på eksempelvis flyttekasser, møbler og andre ting, som du har stående i din kælder. Det er meget ofte de ting, som du står direkte på gulvet, det går udover. Derfor kan du med fordel undlade at sætte dine ting direkte på gulvet. Hvis du eksempelvis har en flyttekasse med nogle af dine ting i, så er det en god idé, at du sørger for at stille denne kasse hævet fra jorden, så ledes den ikke er i direkte kontakt med dit kældergulv. Det er nemlig der, at der kan være en stor chance for, at der opstår skader.

Hvad kan jeg gøre for, at jeg har en tør kælder?

Der er flere forskellige ting, som du kan gøre, hvis du gerne vil undgå svamp. Først og fremmest skal du være klar over, at du bør tage dine forholdsregler, hvis du gerne vil holde din kælder tør. Dette kan du blandt andet gøre ved ikke at have nogle af dine ting til at stå direkte på jorden. Sørg for at have dine ting fra jorden, så der f.eks. ikke står papkasser eller lignende direkte på jorden.

Derudover bør du sørge for at placere møbler og lignende med en afstand til ydervæggene i din kælder. Der skal nemlig være en ventilation, og det kan du kun få, hvis du ikke har ting stående helt op af kældervæggene.

Det er ikke en god idé at tørre tøj i sin kælder. Dette kan nemlig øge risikoen for fugt i kælderen. Det er bedre, at du sørger for enten at tørre dit tøj udendørs, eller at gøre brug af en tørretumbler.

Hvis du har mulighed for at opvarme din kælder, så er dette en af de ting, som gør, at din kælder har lettere ved at undgå fugt. En opvarmet kælder vil meget sjældnere opleve fugt, end en kælder som ikke er opvarmet.

Du skal desuden sikre dig, at regnvand er i stand til at løbe væk fra husets facade. Sørg i øvrigt også for at rense dine nedløbsrør, tagrender samt tagbrønde et par gange om året. Derudover bør rensebrønde og dræn renses med jævne mellemrum.

Det er desuden også vigtigt, at du sørger for at lave en ganske almindelig udluftning i ny og næ, så der altid kommer frisk luft ind i din kælder. Udover naturlig udluftning kan du eventuelt også gøre brug af mekanisk udluftning. Begge dele er gode at gøre brug af.

Har du mistanke om svamp eller fugt i din kælder?

Hvis du har mistanke om, at du har svamp eller fugt i kælderen, så er det altid en god idé, at kontakte en fagmand med speciale i råd og svamp, som kan hjælpe dig med at vurdere, om der er nogle alvorlige skader på din kælder. Det er nemlig altid en god idé at være på den sikre side, da svamp- og fugtskader kan være enormt omfattende skader, som kan koste dig mange tusinde kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.