Hvornår skal du slibe og skærpe dine knive?

Redaktion Køkken

Skarpslebne knive er altid en fornøjelse at arbejde med. Skarpe knive skærer hurtigt og let igennem maden med rene, lige snit, der ikke flosser hverken kød eller grøntsager. Dette kommer især til udtryk, når der arbejdes med madvarer med skorper og hinder som for eksempel brød, sprød svær, peberfrugt og tomat. Glæden ved at arbejde med skarpe knive er altså ikke til at tage fejl af. Men hvor ofte skal du slibe og skærpe dine knive for at bevare skarpheden – og hvad er forskellen egentlig?

Forskellen

Du sliber knive med en knivsliber og skærper dem med strygestål. Du kan både finde knivsliber og strygestål online og i butikker. Over tid får dine knive små hak og skævheder, der gør, at de mister en del af deres skarphed. Et strygestål retter knivsæggen ud, så hak og skævheder forsvinder – men det sliber ikke knivene og gør dem ikke skarpere, end de var i forvejen. Det skal du bruge en knivsliber til. Knivsliberen gør nemlig dine sløve knive skarpe igen ved at fjerne en ganske lille smule metal. Ved regelmæssig brug skal du skærpe dine knive 3-4 gange om måneden. Hvornår du skal slibe knivene, er lidt mere tricky. Det afhænger nemlig af deres kvalitet og den type stål, de er fremstillet af – jo hårdere stål, des sjældnere behøver du at slibe dem. Og så spiller det selvfølgelig ind, hvor ofte du bruger kniven og til hvad. En god grundregel er at slibe sine knive en gang om måneden.

Øvelse gør mester

Det kræver øvelse at blive god til at håndtere et strygestål og få knivene skærpet i den rigtige vinkel. Strygningen skal ske langsomt og nænsomt, ikke hurtigt og svippende. Undgå at slå kniven mod strygestålet, i modsætning til hvad mange kokke gør på TV. Vær i stedet forsigtig, og bevar en bedre kontrol over strygningen.