Affugter

Så meget kan fugt i kælderen koste dig

Redaktionen Boligforbedringer Leave a Comment

Gamle kældre er det mest udsatte sted for fugtskader, og hvis du ikke er opmærksom, kan det hurtigt blive en dyr omgang. Hvis du opdager fugten tidligt, kan du være heldig at slippe med mindre reparationer, men hvis der når at ske alvorlige skader på huset, skal du have professionel hjælp.

Identificér problemet

Først skal du finde ud af, hvor slemt dit fugtproblem er. Undersøg vægge og gulve for mørke pletter og udtrækninger, og se, om pudsen skaller eller malingen bobler. Tjek også møblerne for mørke plamager eller fugtskader, og mærk efter på væggene, om de er kolde eller fugtige.

Ved mindre fugtproblemer                                           

Hvis du bemærker, at du har en smule fugt i kælderen, kan du gøre meget for at løse det selv. Sørg for, at der er god ventilation i kælderen ved at installere ventilationsriste i ydervæggene eller vinduerne, og luft godt ud. Du bør dog ikke lufte ud, når der er er meget varmt udenfor, så den varme luft kommer ind i kælderen og danner fugt på de kolde overfalder.
Ventilationsriste koster højst et par tusinde kroner, så det er en investering, de fleste kan overkomme.

Sørg også for, at møblerne er trukket et par centimeter ud fra væggen, og at kasser og lignende står i reoler, hvor der er god plads til, at luften kan passere.

Når luften kan passere, er der meget større chance for, at fugten forsvinder. Hvis du i stedet spærrer fugten inde, bevæger den sig op gennem huset, og så har du et endnu større problem.

Du kan også bruge en affugter til at fjerne det fugt, der allerede er i kælderen. Affugteren klarer arbejdet selv, så du skal bare tømme den en gang imellem. Hvis du vil tørre tøj i kælderen, bør du overveje at have en affugter stående permanent, så fugten fra tøjet ikke spreder sig.

Ved større fugtproblemer

Hvis din fugt er slem, skal du have en fagmand til at vurdere sagen for dig. Det er nemlig vigtigt at vide, om fugten kommer fra siderne eller nedefra, så du kan tætne det rigtige sted.

Hvis fugten kommer fra siderne, kan det blive nødvendigt at grave ud og efterisolere væggene og derefter lægge dræn. Det koster i omegnen af 3000 kr. pr meter, og hvis dit grundvand står for højt, kan du være nødt til at investere i en pumpebrønd til 25.000-30.000 kroner.

Hvis fugten kommer nedefra, kan du tage det værste ved at tætne gulvet indefra. Det koster omkring 700 kr. pr meter, men det fjerner til gengæld heller ikke roden til problemet. Den mest sikre løsning er at grave hele kælderen ud og understøbe, så fugten holdes helt væk. Det koster dog omkring 5000 kr. pr. meter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.