Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Boligforbedringer

Sådan kaster i jer ud i den store renoverings-drøm

Ved en renovering kan du forbedre og forny din bolig og samtidig udnytte pladsen på din grund og i boligen bedre. Her får du nogle gode råd til hvordan man har de rigtige fokus fra start. Det kan være et meget stort projekt, og om man gør det alene eller betaler nogle til det, er det vigtigt at være bevidst om hvordan projektet skal gribes an.

Baggrund for din renovering

En omfattende renovering kan være nødvendig, fordi dele af huset er slidt og for eksempel trænger til et nyt tag eller en ny facade. Men baggrunden for en renovering kan også være, at man vil forny sin bolig og få den til at passe bedre til de behov, man og sin familie har. Måske er der blot behov for at flytte nogle væge, så der bliver dannet nye rum, eller måske ønsker man at investere i en helt ny tilbygning.

En større ombygning og renovering kan helt ændre husets karakter. Derfor bør du altid nøje overveje, om de påtænkte forandringer vil være synd og skam, fordi ændringerne ødelægger husets opringelige stil og charme. Overvej nøje materialerne, med bagtanke på både miljø, udseende og funktion. Find en virksomhed der kan visualisere dine ideer og drømme, men samtidig give dig realistisk vejledning.

 

Vær realistisk, fornuftig og tålmodig

Når man vil lave ændringer i de bærende konstruktioner , skal man være kalr over at der er nogle forholdsregæer man skal tage højde for. Man skal for det første ansøge kommunen om tilladelse til det projekt man vælger at kaste sig over. Ansøgningen til kommunen skal indeholde før- og eftertegninger, dvs. Planer, snit, detaljer omkring planerne for renoveringen. Når ansøgningen er afsendt skal man afvente kommunens tilladelse, hvilket til tider kan tage tid, så man skal huske at det kan være en lang og tålmodig proces.

Konstruktionen skal altid sikres midlertidigt, mens arbejdet står på. Oftest skal den midlertidige afstivning godkendes af kommunen, samtidig med den øvrige godkendelse. Det er efterfølgende vigtigt, at arbejdet udføres i overensstemmelse med det tilladte. Hvis man støder på problemer og ønsker at ændre projektets resultat, skal man huske på, at det kræver en ny godkendelse af kommunen. De skal også have besked når byggeriet er færdigt.

Kan du bo i huset under renoveringen?

En renovering kan give byggerod i hele boligen i flere måneder. Derfor skal du vurdere, om det overhovedet er muligt at bo i huset, mens du bygger om. Står du for eksempel uden toilet, bad, vaskemaskine eller køkken i flere uger, er det svært at få dagligdagen i en familie til at fungere. Det kan være meget mere bekvemt at rykke helt ud af huset, men det er naturligvis også en ekstra udgift, hvis du ikke lige har et sommerhus el.lign., hvor du kan bo under renoveringen. Så sørg få i god til, at book en sovesofa hos venner eller familie, hvis man skal have en pause fra byggerodet ind imellem.

Hvis du vælger og blive boende i huset under renoveringen, er det ekstra vigtigt, at du planlægger projektet og rækkefølgen i arbejdet, så du kan få dagligdahgen til at fungere, og håndværkerne kan komme til. Det er også vigtigt at gøre det klart for håndværkerne, inden kontrakten udfærdiges, hvis I har planer om at bo i huset under renoveringen. I kontakten har i nemlig mulighed for at stille evt. Krav om ekstra oprydning og adgang til huset på bestemte tidspunkter.