Vælg bakkemørtel

Redaktion Murer

Bakkemørtel eller muremørtel er en basismørtel, der er baseret på ganske almindeligt vasket sand. Du kan bruge bakkemørtel som basis for en række forskellige mørtelblandinger til bygningsværk, fordi det skaber en stærk og stabil base. Bakkemørtel brugs som udgangspunkt til byggeri med mursten, fordi det i de rigtige blandingsforhold giver en cremet men utroligt stærk masse, der holder formen godt, selv når de tunge mursten bygges ovenpå. De fleste steder finder du ikke denne mørtelblanding under navnet bakkemørtel, men i stedet finder du det mærket muremørtel. Det er en basisblanding bestående af vasket sand, der bruges, når du skal lave receptmørtel som for eksempel kalkmørtel eller cementmørtel.

Forskellen mellem bakkemørtel og strandmørtel

Bakkemørtel består af helt almindeligt sand, der er vasket og tørret. Derfor fremstår blandingen mere gruset end strandmørtel. Sandet i denne form for mørtel er også grovere, fordi det fremstår med skarpe kanter fra naturens side, der bibeholdes i blandingen. Modsat bakkemørtel fremstår strandmørtel mere fedtet og våd. Det er fordi blandingen har et højt indhold af ler, der gør den mere klistret i konsistensen. Sandet i strandmørtel er runde og bløde i formen, hvilket gør blandingen mere blød og cremet.

Brug bakkemørtel til pudsning

Hvis du ønsker at pudse dine vægge med mørtel, hvad enten det er inde eller ude, så kan du sagtens vælge at bruge bakkemørtel. Hvis du ønsker at bruge produktet rent, skal det foregå indendørs i tørre og opvarmede lokaler, for at opnår det bedst mulige resultat.

Blander du til gengæld din muremørtel med cement kan den anvendes som både fuge- og pudsemørtel både inde og ude. Vær sikker på, at du rammer det rigtige blandingsforhold, så du ikke får en blanding, der enten er for tør eller for våd. På den måde bliver din mørtel let at fordele og lægger sig jævnt og fast på overfladen.