Isoler huset, spar penge og brems den globale opvarmning

Redaktionen Boligforbedringer, Nyttige råd Leave a Comment

Ifølge rockwoolfonden bruges 41% af al energi i europa af bygninger. To tredjedel af en bygnings energiforbrug bruges til opvarmning og afkøling.

Hvis man ikke lige er parat til at lade bilen stå og trampe i pedalerne på cyklen, men alligevel gerne vil gøre en indsats for at begrænse de globale klimaændringer, så kan man ved at ofre nogle få tusinde kroner på efterisolering forbedre sin boligs energieffektivitet og tilmed tjene investeringen hjem i løbet af få år.

Et typisk parcelhus fra 60 ‘erne har ofte kun 100 mm isolering på loftet. I dag anbefaler man 300 – 400 mm isolering. Hertil kommer, at isoleringen i løbet af årene kan være sunket eller blevet beskadiget, så isoleringsevnen er blevet yderligere nedsat. Mange har også ting opmagasineret på loftet, som trykker isoleringen sammen.

Efterisolering af loftet på et typisk dansk parcelhus kan sagtens være en ”gør det selv” opgave. Hvis dampspærren og den oprindelige isolering er intakt kan den nye isolering lægges oven på den gamle. Så er det bare at iføre sig støvmaske og gå i gang.

Om man vælger stenuld eller glasuld har ikke den store betydning i forhold til isoleringsevnen. Kig i stedet efter lambdaklassen, som siger noget om isoleringsevnen. En lavere lambdaværdi er lig med bedre isoleringsevne.

Det billige tilbud fra byggemarkedet er derfor ikke altid det bedste. Fordelen ved de lidt dyrere produkter er også, at de ofte støver mindre og er mere behagelige at arbejde med. Ligeledes kan flexible bats være nemmere at tilpasse mellem spærene så isoleringen kommer til at slutte helt tæt.

En effektiv isolering giver et godt og behageligt indeklima hele året rundt og mindsker risikoen for dannelse af kondens i boligen som kan give grobund for skimmelsvampe. Det er dermed også set i forhold til ens egen sundhed værd at overveje at få ført isoleringen af boligen up to date.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.