Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Nybyggeri

Støbning af fundament – vejledning i blandingsforhold

Skal du lave en ny tilbygning til garagen eller huset, så er det vigtigt, at fundamentet kan bære den nye tilbygning. Det er dumt at sjuske med fundamentet for et dårligt fundament kan ødelægge huset og give mange ekstra udgifter og ærgelser.

Hvilken type fundament skal jeg lave?

Hvilken type fundament du skal lave afhænger helt af hvilken type bygning du har tænkt dig at opføre. Ved nogle typer bygninger er det ikke nødvendigt at lave et egentligt fundament. Det kan f.eks. dreje sig om en carport eller andre former for lette bygninger, hvor der i stedet for ofte anvendes betonklodser, hvorpå der er er støbt galvaniserede stålbeslag som bygningen kan skrues på. Færdige fundamentklodser kan købes i et hvert byggemarked og i mange forskellige varianter og størrelser.

Hvis du vil lave en muret tilbygning vil det altid være nødvendigt at lave et støbt fundament. Hvis fundamentet ikke bliver lavet ordentligt vil der være risiko for sætningsskader hvis undergrunden synker. Resultatet kan risikere at blive revner, der går op igennem murværket.

Udgravning til fundament

Et almindeligt fundament til f.eks. et etplanshus eller en muret garage består af en gravet rende, der skal være så dyb, at frosten ikke kan nå ned under og skubbe fundamentet op og lave sætningsskader på huset. Typisk vil det betyde en dybde på 70 til 100 cm.Udgravning

Fundamentet støbes i beton (cement, grus og sten) og forstærkes med stålarmering for at reducere risikoen for sætningsskader. Sætningsskaderne vil f.eks. kunne opstå hvis undergrunden er blød eller på anden måde ustabil. Jernarmeringen er en god sikkerhed mod revner og sætningsskader og er en forholdsvis billig foranstaltning i forhold til at sikre et stabilt fundament. Beton til byggeri

 

Blandingsforhold – støbning af fundament

Blandingsforholdet ved støbning af fundamenter afhænger naturligvis af hvilken type af bygning der er tale om. Aalborg Portland har lavet en guide, der kan vejlede dig både i forhold til det konkrete blandingsforhold og i forhold til hvor mange materialer der vil skulle bruges til en given opgave.

Link til Aalborg Portlands mængdeberegner

Støbning af fundament til parcelhus:

Cement: 1 del

Sand:  3.5 del

Sten: 5 del

Hvis der er tale om støbning af betongulve vil der ofte skulle anvendes mere cement i forhold til sten og sand.

Støbning af gulve med almindeligt slid:

Cement: 1 del

Sand: 2 del

Sten: 3 del

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *