Installation af hårde hvidevarer i dit køkken – tips og tricks

Redaktionen Boligforbedringer, Køkken, Nyttige råd, Tophistorier Leave a Comment

Uanset om du er gør-det-selv typen eller foretrækker at få professionelle til at tage sig af installationerne af hårde hvidevarer i dit køkken, så er det vigtigt at du sætter dig ind i reglerne omkring disse installationer. Der er nemlig nogle ting, såsom regler og krav, som du som boligejer bør være opmærksom på og have styr på inden du ringer efter en montør eller selv går i gang med handy-arbejdet.

Er du ved at installere helt nyt køkken, får du brug for forskellige håndværkere. Her er det altid en hovedregel, at du selv bør tage ansvaret for at hyre de rette håndværkere. Det kan komme til at koste dig dyrt, hvis du fx nøjes med at hyre en vvs-installatør til at sætte alle dine hårde hvidevarer op, ligesom det også kan give anledning til megen bøvl, både for dig selv og håndværkeren, hvis ikke forarbejdet er i orden.

Det skal du være opmærksom på når du skal installere nyt køkken

nyt køkkenHar du købt et helt nyt køkken inkl. hårde hvidevarer samt bestilt montering hos samme forhandler, så forventer du måske at køkkenfirmaet sender én mand ud for at ordne det hele, men det er ikke tilfældet. En snedker, som typisk kommer og sætter køkkenelementerne op, må faktisk ikke montere dine hvidevarer – det skal du have en elektriker til, og helst inden snedkeren kommer for at sætte resten af køkkenet op. Der er flere opgaver, som du selv kan og bør tage dig af inden dine køkkenelementer og hårde hvidevarer installeres.

Herunder får du en liste over hvilke ting du skal være opmærksom på inden montøren kommer med dit nye køkken:

 • Det gamle køkken skal være revet ned og arbejdsområdet skal være pænt ryddet, så montøren kan komme til.
 • Køkkenfirmaet skal informeres skriftligt om evt. gulvvarmesystem og andre installationer, som montøren skal være opmærksom på.
 • Få en elektriker til at montere alle strømudtag, så komfur og øvrige hvidevarer let kan tilsluttes. Det samme gælder stikkontakter og udtag til fx spots.
 • Sørg for at alle vvs-installationer er placeret korrekt ift. de nye køkkenelementer.
 • Afdæk gulvet med tæppe eller pap, så montøren ikke skader dit gulv.
 • Sørg for at der er plads til at dine nye hårde hvidevarer og køkkenelementer kan komme ind i huset. Kræver det at du afmonterer en dør, så sørg for at gøre det. Informér desuden montøren, hvis du bor i etageejendom eller et hus, der er svært tilgængeligt med bil.
 • Skal der males eller mures i køkkenet, så sørg for at dette er gjort inden det nye køkken monteres.
 • Har du spørgsmål til køkkenfirmaet bør du sende disse via e-mail, så du har al jeres kommunikation på skrift, hvis der skulle opstå problemer vedr. fejlinformation eller misforståelser.

Når dit nye køkken er monteret skal du:

 • få en elektriker til at tilslutte hårde hvidevarer – i hvert tilfælde de hvidevarer, der kræver mere end at du sætter et stik i en kontakt
 • få en vvs’er til at tilslutte alle vvs-installationer

Inden du går i gang – det skal du vide om installation af hårde hvidevarer.

Der er flere ting du skal være opmærksom på inden du enten selv går i gang med installation af hårde hvidevarer eller hyrer en professionel hertil. Der er en række tekniske detaljer, der bør være på plads i dit hjem, inden du kan gå ordentligt i gang. Du kan se hvilke herunder:

En lovlig jordforbindelse eller et HFI relæ. Sidstnævnte er en fejlstrømsafbryder, der forhindrer dine installationer i at gå i stykker hvis der skulle gå overgang i strømmen. Det er fx dit HFI relæ der slår strømmen fra, hvis der er fejl i en af dine maskiners strømsystem, hvilket bl.a. sikrer dig mod stød.

En lettilgængelig vandhane med kontraventil – dettegælder kun hvis du skal have installeret opvaskemaskine. En kontraventil sidder i rørledninger, hvor systemet kræver flow i én retning – ventilen sikrer dermed vandet mod tilbageøb-

Til installation af opvaskemaskiner

Opvaskemaskiner, der ikke har adgang til vand og afløb er ubrugelige, og du bør derfor altid sikre dig at du har følgende inden du går i gang med at installere dem:

 • Adgang til afløb hvor maskinen skal installeres
 • Et afløbsrør på mindst 30 mm i diameter
 • Vandhane med kontraventil
 • Har opvaskemaskinen Aquastop, skal der være et hul på 10 cm i diameter i skabet, hvor opvaskemaskinen skal installeres.

Til installation af ovne og komfurer

 • Sikr dig at du har den rette el-tilslutning med jordforbindelse. Du kan sikre dig ved at tjekke eller sørge for at apparater, der er beregnet til at have forbindelse til jord er installeret med et hybridstikprop – dette stik genkendes ved at det har to ”ben” og en skinne på hver side.
 • Sikr dig at der er plads til ovnen eller komfuret hvor der skal installeres.
 • Står der et gammelt komfur eller en gammel ovn som skal udskiftes, kan du aftale med montøren at han skal tage dette med. Dette bør du aftale med ham på forhånd.
 • Der skal være installeret emhætte eller udsugning over alle komfurer.

Til installation af køle- og fryseskabe

 • Beregn plads til ventilation, så kompressoren kan fungere bedst muligt.
 • Der skal være minimum 60×78 cm skabsplads før et køleskab kan integreres
 • Der skal være plads til huller til ventilation både over og under skabet.

Generelt om dine nye hvidevarer

miljøFor at du kan få mest muligt ud af dine nye hvidevarer, er det vigtigt at du både tænker økonomisk og miljøvenligt. De miljøvenlige hvidevarer er nemlig ofte også kendetegnet ved at de er yderst omkostningsbesvarende, samtidig med at de holder længere.

Når dine nye hvidevarer leveres bør du altid tjekke indpakningen, da denne kan have pådraget sig skader under transporten. Er dette tilfældes bør du gøre montøren såvel som forhandleren opmærksom herpå – tag evt. billeder – så du ikke skal hæfte for eventuelle fejl eller skader på dine nye hårde hvidevarer. Står du overfor nybyggeri, så kan det være en mulighed at have en byggesagkyndig og byggerådgivning med fra sidelinjen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.