Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

BoligforbedringerNyttige råd

Tagtjære kan nemt lukke utætheder i det flade tag

Mange parcelhuse fra 50érne 60érne og 70érne er lavet med fladt tag, også kaldet ”build up” tag. Tagtypen blev populær fordi det var en nem og billig måde, at lave en tagkonstruktion på. Desværre gik det nogle gange lidt for stærkt under byggeriet og en del af tagene bar præg af byggesjusk med det resultat, at regnen i løbet af få år silede ned i husene. Hustypen har derfor haft et dårligt ry i en årrække – delvist uforskyldt, for konstrueret rigtigt og vedligeholdt rigtigt, kan tagtypen være akkurat lige så tæt og holdbart som almindelige tage med hældning. Der kan endda siges ,at være fordele ved fladt tag med tagpap. Du kan nemlig selv meget let og billigt vedligeholde dit tag og forlænge levetiden næsten uendeligt.

Utætheder kan nemt tætnes med tagtjære, en murerkost, og skiffersten. Alt sammen noget, som kan købes i alle byggemarkeder. Det er også forholdsvis ukompliceret at brænde et ekstra lag tagpap på. Alt hvad der kræves af værktøj er en gasbrænder, en hobbykniv og en spartel.

Når flade tage med tagpap bliver utætte skyldes det ofte manglende vedligeholdelse og tilstoppede afløb. Sørg for at rense og efterse afløb mindst to gange årligt, ligesom almindelige tagrender ved et tag med hældning. Vil man være helt sikker på et tæt tag, er der endelig også muligheden for, at få et firma til at svejse en specialdug på det flade tag, så slipper man helt for den løbende vedligeholdelse, men man skal selvfølgelig stadig huske at rense tagnedløbende.

One thought on “Tagtjære kan nemt lukke utætheder i det flade tag

  • Interessant artikkel! Ingen faglige beskrivelser af nogen art, og nogle højest besynderlige påstande om flade tages fortrinligheder. Gad vide hvad forfatterens faglige baggrund er?

    En hurtig respons:
    Traditionelle tage med hældning vil normalt fungere helt uproblematisk i 30 – 50 år. Flade tage fra midten af forrige århundrede var nærmest notorisk utætte og krævede reparationer og vedligeholdelse i en lind strøm. Mange ildebrande er startet fordi gør det selv folk har udfoldet sig med gasbrænder på de flade tag. Asfalt er nemlig brændbart og arbejdet er ikke egnet for amatører. Langt de fleste af de flade tage fra dengang, er i dag dækket med gitterspær og tegl eller bølgeplader.

    Det er idag blevet trendy igen at lave flade tage på nybyggeri. Nutidens materialer og teknik formodes at være bedre end datidens. Der er dog ingen langtidserfaring på området, så det er lidt et spil i lotteriet. Man må på baggrund af de hidtige erfaringer, formode at også de moderne flade tage bliver mere vedligeholdelseskrævende i sammenligning med et traditionelt tag med hældning.

    Ret beset er der noget fornuftigt i at udforme et tag så vandet let kan løbe fra det. Derfor er tag og hældning indtil videre uløseligt forbundet, hvis løsningen skal være funktionel og ukompliceret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *