varmepumpe

Varmepumpe som varmekilde til nybyggeriet

Redaktionen Energi og miljø, VVS Leave a Comment

Der er mange mulige varmekilder at tage i brug, når du står overfor et nybyggeri, og der er selvfølgelig et hav af fordele og ulemper ved hver type af varmekilde. Denne korte guide omhandler de fordele og ulemper, som er særligt knyttede til varmepumper, og du vil derfor kunne bruge denne guide til at få en idé om, hvorvidt varmepumper skal være en primær eller sekundær varmekilde i dit hjem. Varmepumpen er et alternativ til de mere klassiske varmekilder, og dens primære force er dens miljøvenlighed og den lave driftsomkostning.

varmepumpe

Varmepumpens fordele i dit nye hjem

Varmepumpen fungerer ganske simpelt på den måde, at den skaber varmeenergi ved hjælp af varmen i omgivelserne. Denne varmeenergi konverteres til den type opvarmning, du nu engang benytter i dit hjem – det kan blandt andet være en radiator eller gulvvarme. Således vil energien overføres til disse varmeelementer, og du vil kunne varme dit hjem op ved hjælp af omgivelserne. Nogle varmepumper overfører energien direkte fra luften udenfor til varm luft inde i dit hjem.

Dette leder os til den økonomiske gevinst ved installationen af varmepumper. Da varmepumpen benytter sig af sine omgivelser til at skabe varme, så er den også meget billig i drift i forhold til andre varmeelementer. En el-radiator vil for eksempel benytte op til fem gange så meget energi på producere varme til hjemmet, hvorfor der er en stor gevinst at hente her. Dertil er der forskellige varmepumpetyper, som har forskellige effektivitetsgrader og ideelle brugssteder. Du kan installere en luft til luft varmepumpe i sommerhuset eller som en sekundær varmekilde i hjemmet, og du kan også installere en jordvarmepumpe i din bolig, som kan varme hele boligen op som en primær varmekilde.

Støjgener og pladskrav

Varmepumper har dog den ulempe, at de producerer støj, og de kræver plads at installere. Skal du installere en jordvarmepumpe, så kræver dette en grund på 300 kvadratmeter. Jordvarmepumpen fungerer så også som en effektiv primær varmekilde, men det kræver altså lidt at benytte denne. Dertil producerer varmepumpernes udendørs del støj i takt med deres effektivitet, hvorfor det fx ikke er noget stort problem at installere en varmepumpe i sommerhuset, da man ikke er her året rundt – men man bør undersøge, hvorvidt støjgenerne vil være for meget i ens hjem.

Du kan læse meget mere om varmepumpetyper og varmepumpe priser online.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.