Vejledning i maling af loft

Redaktionen Boligforbedringer, Hus og have, Maler Leave a Comment

Skal du have malet dit loft? Maling af loft er noget de fleste gør i forbindelse med en renovering af et rum i huset, men det kan naturligvis også sagtens være nødvendigt at male loftet, hvis det ikke er blevet gjort i et langt stykke tid, og derfor efterhånden trænger til en kærlig hånd. Her får du en komplet guide til hvordan du skal gøre, når du skal have malet dit loft, og hvilke ting du skal være særligt opmærksom på at få gjort, inden du går i gang med arbejdet.

Denne guide indeholder både en grundig vejledning i hvordan man maler sit loft uanset om man har et træloft, eller man har et loft, som er lavet af gips.

Hvad skal jeg være opmærksom på, inden jeg går i gang med at male mit træloft?

Når du maler dit loft, skal du først og fremmest altid sørge for, at dit loft bliver støvsuget. Det er utroligt vigtigt, at loftet er rent inden du går i gang, og i mange tilfælde kan man godt være udsat for, at ens loft kan være dækket af spindelvæv, og støv i store mængder. Det ser man meget ofte på trælofter.Maling

Når man har støvsuget sit loft, så skal man efterfølgende rengøre det med trærens. Hvis har en tobaksbelastede områder på sit loft, så skal disse rengøres meget grundigt, således man undgår skjolder. Har man harpiks på træet, så er det også vigtigt, at man sørger for at fjerne dette.

Overordnet set er det meget vigtigt, at man sørger for at have et 100% rent loft, som er fri for støv, snavs, harpiks og lignende. Loftet skal være både rent og tørt, inden man påbegynder malingen af sit loft.

Sådan maler du dit træloft, efter du har rengjort det

Når du er helt færdig med at støvsuge og rengøre dit loft, kan du efterfølgende gå i gang med at foretage selve malingen af dit loft. Når du skal i gang med at male loftet, så skal du starte ud med at give knasterne på dit loft 2 – 3 omgange knastlak.

Der kan bruges flere typer af maling til at male dit loft. Hvis man har trælisteloft, så er det mange som anvender en panelhvid farve, da den kan give dit loft en flot, varm, blød og hvid farve. Det er en meget populær og moderne løsning, som mange bruger. Den panelhvide farve kan anskaffes i flere forskellige dækningsgrader alt afhængig af hvor hvidt et loft, man godt kunne tænke sig. Det er op til den enkelte hvor hvidt, man gerne vil have sit loft. For at få det bedste resultat, så kan man med fordel male mere end 1 gang med færdigmalingen.

Har man et træloft, hvor man godt kunne tænke sig at lade træets naturlige flotte udseende bistå, så kan man med fordel give loftet et lag panellak. På den måde vil loftet fortsat fremstå flot og velplejet ned til mindste detalje. Hvis man benytter sig af panellak, så sikrer man, at træet ikke gulner. Panellak er desuden let at arbejde med.

Dette skal du gøre inden du påbegynder malingen af dit gipsloft

Hvis man har et gipsloft, så er det ikke helt den samme fremgangsmåde, som hvis man har et træloft. Hvis man har et gipsloft, der skal males, så skal man ligesom ved maling af træloft altid starte ud med at gøre loftet rent. Der skal fjeneres alle støv og snavs, og så skal loftet rengøres.

Alle fedtpletter, nikotinskjolder samt andre ting vaskes af med grundrens, og efterfølgende vaskes der af med almindelig vand. Når man grundigt har vasket og rengjort sit gipsloft, så skal man lade det tørre i ca. 24 timer. Hvis skjolderne slår igennem, så skal man give loftet en omgang mere.

Hvis dit gipsloft har nogle revner og huller, så skal du dække disse til med sandspartel. Alle revner og huller du kan finde på dit loft skal dækkes til med spartel af flere omgange. Når du har spartlet, og dit spartel er ved at være halvtørt, så kan du bruge en svamp til at udjævne kanterne og lade det tørre helt efterfølgende. Herefter skal du slibe med korn 180 sandpapir.

Sådan maler du dit gipsloft

Til at starte ud med, skal du sikre dig kvaliteten af den maling, som tidligere har siddet på dit loft. For at gøre dette, så skal du finde ud af om dit loft smitter af. Det kan du finde ud af ved at køre en hånd henover den gamle maling, eller ved at køre en mørk klud henover den gamle maling, så du kan se, om det smitter af. Hvis det smitter af, så skal du starte med at afvaske loftet. Er der løs maling, så skal dette fjernes med en spartel.

Mal først ved lofts- og stukkanten med en pensel. Hvis du udelukkende har planer om at male selve loftet, så kan du eventuelt benytte dig af afdækningstape, som er bredt. Bruger du en pensel til at male dit loft, så skal du bruge et forholdsvis tykt lag maling for at undgå striber. Sørg for kun at male et stykke af gangen og rullen inden din maling tørrer op. På den måde vil du opnå det bedste resultat, når du maler dit loft.

Det kan anbefales at benytte sig af en større malerrulle, når du skal male større loftsflader. Sørg for at malingen fordeles så jævnt som muligt – så vil du opnå langt det bedste resultat.

Husk at du aldrig skal male i mere end en retning

Sørg altid for at male i samme retning. Det duer ikke først at køre penslen lodret og dernæst vandret. Du skal sørge for at male i sammen retning hele tiden, når du skal male.

Tilbage er der bare at sige god fornøjelse med malingen af dit loft!

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.