Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Hus og have

Valg af hækplanter

Ønsker du at plante en hæk i skel til din nabo er det vigtigt først at blive enige med naboen om hvilken type hæk og hvor høj i gerne vil have at hækken bliver. Du kan ikke bare selv bestemme hvilken slags hæk det skal være, for i følge hegnsloven er en hæk i skel at betragte som et fælleshegn. Det er altså vigtigt at få en god snak med naboen om hvilke ønsker der er for den nye hæk. Vil i f.eks. have en 2 meter høj stedsegrøn hæk, eller er det en lav hæk, der bare markere en afgrænsning af de to grunde i er ude efter?

 

Hvilket formål skal hækken tjene?

Inden i bestemmer jer for hvilken sort af hækplanter i vil vælge er det vigtigt, at overveje hvilket formål hækken skal have. Er der et ønske om at lukke af for nysgerrige blikke fra forbipasserende, så der er mulighed for at have lidt privatliv i haven, eller er der mere et ønske om at hækken skal være flot at se på, eller give læ for vinden?

Der kan være mange ønsker og det er derfor vigtigt at gøre sig helt klart hvad formålet med hækken er inden valget af planter træffes.

Hurtigvoksende eller langsomtvoksende hæk?

Bøgehæk

Uanset hvilken type af hækplanter der vælges får du ikke en to metre høj hæk på en sommer , men der kan være stor forskel på hvor hurtigt forskellige sorter vokser og hvor nemt de har ved at slå an. Ofte vil det være nødvendigt at vande en nyplantet hæk hvis der kommer varmt og tørt vejr igennem længere tid igennem foråret eller sommeren. Ind  imellem kan det også være nødvendigt, at udskifte nogle af hækplanterne hvis det har været meget tørt.

Når først hækken er et par år gammel vil den som regel kunne klare sig selv, men i de første år er det vigtigt at huske at studse den lidt, så der kan komme forgreninger der i fremtiden vil sikre en tæt og harmonisk hæk.

Stedsegrøn eller løvfældende hæk

vil du gerne have en hæk der er tæt hele året, vil det være fornuftigt at vælge en stedsegrøn hæk, som f.eks. tuja. en løvfældende hæk kan dog også godt være tæt om vinteren, som f.eks. en bøgehæk, hvor bladene godt nok visner, men hvor en stor del af bladene bliver siddende på om vinteren og dermed sikrer, at hækken ikke bliver helt bar og åben.

De klasiske hækplanterSpirea

Der er visse sorter af hækplanter der er meget populære og går igen i mange haver. Nogle af de mest populære hækplanter er liguster, bøg og tuja. Det er alle gode hækplanter, der hurtigt vokser op og giver en stabil og tæt hæk. Mange haveejere har også valgt spirea på grund af blomsterne og det flotte grønne løv. Spirea har dog den ulempe, at det er en meget svag hæk, der let knækker og giver efter for sne om vinteren. I den sammenligning er en bøgehæk meget mere stabil og robust.

Nye sorter af hækplanter

I det sydlige England er Leyland Cypres inden for de seneste år gået hen og blevet en af de mest populære hækplanter. Leyland Cypres kan godt ligne lidt tuja, men den er meget mere grøn og frodig og så har den den fordel, eller nogle ville måske sige ulempe, at den vokser meget hurtigt. I løbet af få år kan Leyland Cypres nå flere meters højde og den har derfor givet anledning til mange nabostridigheder fordi den hurtigt kan tage udsigten fra naboerne.

Nogle har været lidt tilbageholdende med at plante Leyland Cypres i danmark, fordi den stammer fra et mildere klima , end det danske. Hvis bor et sted i landet, hvor der ofte kommer meget lave frostgrader om vinteren vil det derfor være værd at overveje en anden hæk. Der er dog flere eksempler på hække af Leyland Cypress, der fint har kunnet klare de danske frostgrader.

Leyland Cypress

Se mere her:

Bakker 

Havenyt

Wikipedia, bøg

Spiraea vanhouttei

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *