Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

BoligforbedringerEnergi og miljøHus og haveNyttige råd

Bedre indeklima i boligen – hvad kan man selv gøre?

Som boligejer er det ene og alene dit ansvar, at du har et godt indeklima i boligen. Det er vigtigt at have – og du kan selv gøre en hel del ting for, at du får et væsentligt bedre indeklima i dit hjem. Det kan gøres på flere forskellige måder.

Udluftning  giver et bedre indeklima i boligen

For at sikre dig et godt indeklima, så bør du flere gange dagligt lufte ud med gennemtræk. Der er flere gode grunde til, at du bør sørge for at lufte ud i din bolig. Udluftning i dit hjem er blandt andet en god ting til at undgå partikler, støv og kemiske stoffer i dit indeklima. Det er med til at sikre dig ren og frisk luft din både dig selv og din familie, hvilket er vigtigt. Sørg derfor for at få luftet ud et par gange dagligt – det kan give dig et væsentligt bedre indeklima i boligen.

Begræns fugten i din bolig og få et bedre indeklima

Mange af de ting vi går og foretager os i hverdagen afgiver fugt, og det er absolut ikke godt for dit indeklima. Der er mange ting i hjemmet, som kan afgive fugt – blandt andet i køkkenet, hvis du ikke sørger for at holde låget på dine gryder. Et godt råd er derfor at sørge for at holde låget på gryderne så lang tid som muligt og desuden tænde for emhætten, når du skal lave mad.

I en bolig hvor der er 4 eller flere mennesker skal man regne med, at der bliver afgivet rigtig meget fugt. Denne fugt stammer blandt andet fra vores udånding, men det  kan også stamme fra badeværelset, når der er nogen, som tager et bad.

Det er derfor meget vigtigt, at du sørger for at fugten kan komme ud af dit hus. Ved at sikre at fugten kommer ud af dit hus, er du nemlig sikker på, at der ikke dannes fugtskader som i sidste ende kan medføre skimmelsvamp.

Generelt set er det en god idé, at du sørger for at få fugten ud af dit hjem – eksempelvis ved hjælp af udluftning.

Rengøring er med til at sikre dig et godt indeklima i boligen

Det er vigtigt, at du med jævne mellemrum sørger for at gøre grundigt rent i dit hjem. Det kan anbefales, at du som minimum foretager en grundig støvsugning en gang om ugen, og at du desuden også sørger for flader og kanter rundt omkring i din bolig.

Ved at lave grundig aftørring kan du nedsætte mængden af støv i dit hjem. Du skal desuden huske på, at rengøring er særligt vigtigt at foretage, hvis der er en eller flere i dit hjem, som har allergi. Hvis der er nogen i dit hjem, som er allergikere, så kan det i særlig grad have en gavnlig effekt, hvis du sørger for at få luftet ordentligt ud ofte.

Skru op for varmen i dit hjem og få et bedre indeklima

Ønsker du et væsentligt bedre indeklima, så kan det kun anbefales, at du sørger for at skrue godt op for varmen i dit hjem. Ved at skrue op for varmen hjemme i din bolig, kan du nemlig nedsætte risikoen for fugtskader i dit hjem, og det er meget vigtigt, at du ikke har fugt i hjemmet, hvis du gerne vil have, at din bolig har et dejligt og behageligt indeklima. Normalvis skal du regne med, at en god temperatur i boligen ligger på et sted imellem 20 og 22 grader.

Når du lægger dig til at sove om natten, så vil der blive afgivet en hel del fugt i soveværelse, så derfor er det vigtigt, hvis du ønsker at sove med en kølig temperatur om natten, at du sørger for at sætte varme på i dit soveværelse om dagen. Ved at gøre det, kan du sikre dig, at der ikke kommer fugtskader i rummet.

Et godt råd i forhold til temperatur i dit soveværelse er, at du sørger for altid som minimum at have 18 graders varme. Dette gør sig i øvrigt også gældende i alle andre rum i dit hjem, da det er medvirkende til at sikre dig et godt indeklima.

Begræns mængden af kemikalier i dit hjem

Der sker en forandring af dit indeklima, når du eksempelvis køber nye møbler, elektronik samt ting som træplader og maling. Disse ting indeholder kemikalier, og det kan have en påvirkning på, hvordan dit indeklima er. Særligt når du eksempelvis har fået nye møbler til stuen, er det vigtigt, at du sørger for at lufte godt ud. Sørg også for at sikre dig, at du ikke anvender ting indendørs, som er beregnet til at blive brugt udendørs.

Ønsker du at få produkter i dit hjem, som kan begrænse mængden af kemikalier, så kan du eventuelt gå efter nogle af de produkter, som er mærket med eksempelvis ”Dansk Indeklima Mærkning” eller lignende. På den måde kan du sikre dig, at du ikke får produkter i dit hjem, som indeholder mange kemikalier, som kan give dig et dårligere indeklima.

Brug flere af ovenstående råd for sikre dig det optimale indeklima

Det er en god idé ikke blot at følge et enkelt af ovenstående råd. Det bedste du kan gøre, hvis du vil have det helt rette indeklima er, at du sørger for at følge så mange af rådene som muligt. Dette vil sikre dig et markant bedre indeklima, end hvis du kun fulgte et.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *