Beskæring af roser – hvornår er det bedste tidspunkt?

Redaktionen Hus og have Leave a Comment

Roser bør i ny og næ bliver beskåret. Beskæring af roser er som sådan ingen naturlov, men alligevel kan det være en rigtig god idé, at man sørger for at gøre det – og det er der flere årsager til.

Hvorfor bør man beskære sine roser?

Grunden til at det er en god idé at foretage en beskæring af sine roser er, at det er med til at sikre, at roserne forbliver sunde og raske. Ved at holde sine roser sunde giver man gode vækstbetingelser, hvilket er en forudsætning for, at der hele tiden kan vokse sunde og nye skud frem fra ens roser.

Det er desuden også en god ting at gøre, så man kan sikre sig, at rosen får den smukke form, som man kan nyde sommer efter sommer i mange år frem.

Hvornår er det bedste tidspunkt at beskære roser?

Beskæring af roser er noget, som man med fordel kan gøre i foråret. Den første udtynding af roserne kan man påbegynde allerede i marts måned.

Det er blot udtyndingen af roserne, som man bør foretage i løbet af marts måned. Under udtyndingen kan man med fordel blandt andet fjerne nogle af de ældste og mest udtjente grene. Man kan desuden også her fjerne de steder, hvor der er ved at vokse et nyt, større og kraftigere skud ud.

Efter udtyndingen er foretaget i marts måned, kan man påbegynde selve beskæringen af roserne i løbet af april. Du bør først igangsætte beskæringen af dine roser i april, såfremt der ikke er udsigt til hård nattefrost eller en vedvarende frost. At der har været et par graders nattefrost i løbet af et par nætter efter beskæringen har dog ikke den helt store betydning for dine roser.

Grundlæggende regler for beskæring af roser

Der findes en række grundlæggende regler, der som udgangspunkt bør bliver fulgt, når man skal i gang med beskæring af roserne i ens have:

  • Sørg for at fjerne alle grene på roserne, som er ved at blive visne og døde.
  • Sørg altid for at afkorte eventuelle længdeskud til netop den længde, som du godt kunne tænke dig, at roserne havde.
  • Grene som er knækkede, eller som på anden vis er blevet beskadiget bør beskæres under det dårligste sted på rosen.
  • Fjern eller beskær altid de helt små og helt tynde grene der vokser på tværs. Disse vil nemlig aldrig blive til noget alligevel.
  • Sørg for at al beskæring af dine roser foretages 66 millimeter over en udadvendt knop. Sørg altid for at lægge et let skråt snit, som er væk fra knoppen. Når du skal beskære dine roser, så sørg for at anvende en god og solid beskæringssaks, som er skarp.
  • Når du skal beskære dine roser, så skal der altid være en lille smule friskt ved. Dette skyldes, at hvis eksempelvis ikke sørger for at beskære tilstrækkeligt langt ned, hvis du eksempelvis skal fjerne svamp fra en rose, kan svampen fortsat brede sig, og det kan resultere i, at din rose dør ud.

Kig efter svamp og eventuel stængelsyge når du skal foretage en beskæring af dine roser

Det forholder sig sådan, at der er mulighed for, at der kan være svamp eller stængelsyge på en eller flere af dine roser. Stængelsyge kan du se ved, at dine roser har fået brunlige farver, hvilket absolut ikke er særlig pæn. Det kan anbefales, at du med jævne mellemrum sørger for at kigge efter, om der skulle ske at være stængelsyge på nogle af dine roser. Særligt kan det være en god idé, at du tager et kig i starten af maj måned. Det er nemlig ofte her, at vejret begynder at blive en anelse lunere.

Hvis du desuden ser, at en eller flere af dine roser har svamp, så er det enormt vigtigt, at du hurtigst muligt sørger for at få skåret det væk, som du kan .Hvis du ikke sørger for at få skåret svamp væk, så kan du nemlig risikere, at det kan ødelægge hele rosen, så den dør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.