Byg en altan til hjemmet – de indledende tanker

Redaktionen Boligforbedringer Leave a Comment

Har du altid gerne villet have en altan og har du mulighed for at etablere en i forbindelse med din lejlighed eller dit hus, så bør du gøre dig følgende tanker:

  1. Indhent tilladelse

Drejer det sig om en lejlighed, kan det godt være mere besværligt end hvis det drejer sig om et hus. For at kunne etablere en altan i forbindelse med en lejlighed, skal der søges tilladelse, og det er ikke altid lige let, hvis der er restriktioner i forbindelse med ydersiden af huset.

Drejer det sig om et hus, er det straks nemmere, men der skal stadig indhentes byggetilladelse fra kommunen.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Få undersøgt konstruktionen af huset

Før du bestiller materialerne, bør du nok få undersøgt først, om husets konstruktion overhovedet kan holde til en altan.

Skal altanen, f.eks., sættes op oven på en eksisterende konstruktion eller er det en ydervæg, der skal holde vægten alene?

Har du ikke detaljerede planer over dit hus, så kan det være en god ide at få en ingeniør til at beregne, om det overhovedet kan lade sig gøre.

  1. Undersøg om der står noget i lokalplanen vedr. altaner

Det kan meget vel være, at lokalplanen for dit område har specificeret om der overhovedet må bygges altaner på huse, og i så tilfælde, om der er nogle specifikke regler omkring det.

Der kan også være servitutter på grunden, der bestemmer at du ikke må opsætte en altan.

  1. Sørg for at din nye altan ikke er en gene

Alt efter hvor altanen skal opføres, så er det en god ide at overveje om den kommer til at genere en eventuel nabo. Bygningsreglementet omtaler bl.a. indbliksgener, som betyder at bl.a. altaner ikke må give gener for nabogrunden, dvs. at du f.eks. ikke må kunne se direkte ind i naboens soveværelse fra din altan.

Undersøg også, om din nye altan kommer for tæt på skellet til nabogrunden.

Sådanne problemer kan undgås ved at få en arkitekt eller ingeniør med på sagen.

  1. Overvej om den altan du ønsker dig passer til dit hus

Når du har besluttet at du gerne vil have en altan, så overvej hvordan den vil se ud på huset. Passer størrelsen til huset? Passer placeringen til huset?

  1. Overvej materialerne altanen skal laves af

Gulvet på altanen kan laves af træ, beton eller metal. Det er en god ide at overveje, hvilken slags altan gulv du ønsker at have, og tage med i overvejelserne, hvor meget eller lidt vedligehold der er ved alle tre.

Et trægulv er dejligt at træde ud på med bare fødder, men det kræver også mere vedligehold en både beton og metal.

Et betongulv skal efterses for revner med jævne mellemrum, men kræver derudover ikke det store vedligehold.

Et metalgulv er næsten vedligeholdelsesfrit, men måske ikke det behageligste underlag.

  1. En altan – en udkigspost for fuglene?

Sidst, men ikke mindst, bør du også overveje, at en altan hurtigt kan blive et tilflugtssted for fugle, og dermed kan forårsage mange fugleklatter, der skal renses af med jævne mellemrum.

Har du brug for mere inspiration så se her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.