Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Hus og haveNyttige råd

Fugle i haven om vinteren

Fugle i haven om vinteren er hyggeligt

Der er rigtig mange danskere, som synes, at det er hyggeligt at have fugle i haven om vinteren, og derfor er der samtidig også mange, som vælger at fodre de små søde fugle, således at de har lettere vil at overleve igennem vinterperioden.

Der er som sådan ikke noget galt i at fodre fuglene i vinterperioden, men det er dog ikke noget, som kan være med til at holde bestanden af fugle op. Det fastslår Sven Norup, som er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen.

Fodring af fugle i haven om vinteren kan tiltrække problemfugle

Når du fodre fugle i haven om vinteren, så er det vigtigt, at du husker på, at du ikke kun tiltrækker de små søde fugle, som du gerne vil have i din have. Du tiltrækker samtidig også fugle, som langt de fleste mennesker ikke ønsker at have i haven som eksempelvis husskader, råger og måger. Problemet med disse fugle er dog særligt, at de larmer rigtig meget, og det kan være med til at belaste nabofreden.

Fuglene i Danmark kan sagtens overleve vinteren

De fuglearter vi har i Danmark er tilpasset vores vinter, og det gør, at de sagtens kan overleve igennem vintermånederne uden, at de er nødt til at blive fodret af mennesker. Fuglene i Danmark kan nemlig sagtens klare sig uden mad, og de fleste kan også godt klare sig igennem kulden. Det er dog ikke alle fuglene, som har lige let ved at komme igennem vinteren. Langt de fleste fugle vil klare sig godt igennem vinteren, men der er særligt en fuglerace, som har meget svært ved at overleve vinteren, og det er gærdesmutteren. Gærdesmutteren er en meget lille fugl, og det gør, at den har svært ved at holde varmen i vinterperioden, og det gør, at der er en meget stor del af gærdesmutterne i Danmark, som vil dø i løbet af vinteren.

I nogle af de hårdeste og koldeste år har der været helt op til 80 – 90% af gærdesmutterbestanden, som er død – ganske enkelt på grund af frosten. Selvom dette lyder som et stort og meget voldsomt problem, så er det faktisk ikke noget problem, for de gærdesmuttere som overlever vinteren er de stærkeste og hurtigste fugle, og i løbet af en periode på cirka 3 år, vil bestanden af gærdesmuttere igen være oppe.

Smittefare kan opstå, hvis du tiltrækker for mange fugle til din have

Det er helt okay at fodre fuglene i haven, men man skal passe meget på, at man ikke tiltrækker en alt for stor mængde af fugle, for hvis man gør det, så øger man chancen for, at der man opstå smittefare. Dette kan ske, hvis en af fuglene skider i det foder, som du giver dem. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at holde en pause med fodringen af fuglene i minimum en måned, hvis du finder en eller flere døde fugle i din have. Derudover skal du også sørge for at rense foderstedet. Når du har renset foderstedet, så skal du også sørge for at flytte dit fodersted, så du fremadrettet ikke fodrer det samme sted, som der har været smitte. Dette skal du generelt set sørge for at gøre hele vinteren over. På den måde er det lettere at undgå smitte.

Du kan påvirke bestanden af fugle, hvis du fodrer dem

Det er meget vigtigt, at du ikke overfordrer og favorisere en bestemt art, når du skal fodre fugle i haven. Hvis du favoriserer en bestemt fugleart, så vil arten nemlig begunstiges på bekostning af de øvrige arter. Derfor er det en god idé, at du sørger for at bruge nogle forskellige typer foder, så du kan tiltrække forskellige typer af fugle til din have.

Valg af foder til havefugle – Hvad kan jeg bruge som foder til fuglene i haven?

Man kan vælge at fodre fuglene i sin have med mange forskellige typer af foder. Man kan blandt andet gøre det ved at bruge de klassiske fuglekugler i net, eller man kan gøre brug af æbler, solsikkefrø eller hampefrø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *