Hvordan kan du spare penge på din varmeregning?

Redaktionen Boligforbedringer, Boligøkonomi Leave a Comment

Hvis du overvejer en ny opvarmningsform, er det værd at overveje luft til luft varmepumper. Denne type varmepumpe er en god og billig løsning især, hvis du bor i et område uden fjernvarme. Samtidig med at anlægget er god mod din pengepung giver det også et sundt og behageligt indeklima. Med en luft-luft varmepumpe renses luften for pollen, bakterier og svampesporer samt sikrer dig altid en behagelig inde temperatur sommer såvel som vinter. 

Hvor meget kan jeg spare ved at investere i en varmepumpe?

Der kan være penge at spare ved at montere/supplere dit hus eller sommerhus med en luft til luft varmepumpe. Specielt er der penge at spare, hvis din nuværende varmekilde er oliefyr eller el radiatorer. En luft-luft varmepumpe giver ca. fem gange så meget varme som en traditionel el radiator for de samme penge.luft ti luft varmepumpe

Nedenfor ses et priseksempel på hvor meget du kan spare ved at få installeret en varmepumpe.

El radiator

  • En el radiator der bruger 1 kWh strøm, til 2,25 kr., afgiver 1 kW varme

1 kW varme koster således ca. 2,25 kr.

Oliefyr

  • Et oliefyr der bruger 1 liter olie afgiver ca. 8 kW varme

1 liter fyringsolie koster ca. 11 kr. og 1 kW varme koster derfor ca. 1,37 kr.

Luft til luft varmepumpe*

  • En varmepumpe (med en SCOP værdi på 5,4) der bruger 1 kWh strøm til 2,25 kr. afgiver op til 5,4 kW varme

1 kW varme koster derfor ca. 0,42 kr.

*Jævnfør disse luft til luft varmepumper her.

 

Jo mere strøm eller olie du bruger til at opvarme din bolig eller dit sommerhus med, desto mere kan du spare med en luft til luft varmepumpe – et økonomisk og miljøvenligt alternativ.

Det kan være svært at lave eksakte beregninger for hvad det koster at have en varmepumpe kørende, da der er mange faktorer der spiller ind f.eks. husets isoleringsgrad, vejrforholdende (kold/mild/blæsende vinter) osv. Dog er en luft til luft varmepumpe medvirkende til at udvide opholdssæsonen i f.eks. sommerhuset eller kolonihaven, den skaber et bedre indeklima og renser luften for støv og bakterier samt sikrer sommerhuset mod frost om vinteren. En varmepumpe vil give dig komfort i hverdagen og med et SMS- eller Wifi-modul tilkoblet, kan anlægget styres fra din smartphone og sørge for at du kommer til et opvarmet sommerhus på en kold vinterdag.msz-fh25-50 m mærkning

Hvad er en luft-luft varmepumpe og hvordan virker den?

En luft til luft varmepumpe leverer udelukkende varm eller kold luft til boligen. Anlægget består af to dele; en udedel, der monteres på eller ved husets ydervæg og en indedel, som placeres på væggen indenfor – gerne i et af husets største rum f.eks. i stuen, køkken-alrummet e.l. for at give den bedste varmefordeling. En luft til luft varmepumpe fungerer ligesom et omvendt køleskab. Den udnytter den energi, der naturligt findes i luften uden for huset. Om sommeren kan varmepumpen også bruges som aircondition. Luften cirkuleres med pumpens ventilator, som ligeledes forebygger fugt og lugt i boligen.

Få energitilskud til din varmepumpe

Da montering af en varmepumpe er anset som en energiforbedring ydes der et energitilskud til installationen såfremt varmepumpen står på energistyrelsens varmepumpeliste. Dog skal man være opmærksom på, at både varmepumpen og huset/sommerhuset skal være berettiget til det. Det har både noget at gøre med husets størrelse f.eks. gælder der en regel for sommerhuse, som skal ligge mellem 50 – 125 m2 og helårshuse skal have et minimums areal på 80 m2. Og så afhænger energitilskuddet også af husets nuværende varmekilde – f.eks. ydes der ikke energitilskud til helårshuse med fjernvarme, hvorimod et helårshus med olie- eller gasfyr kan få tildelt et større tilskud. Tilskuddets størrelse beregnes ud fra Energistyrelsens standardværdikatalog, hvor det er fastsat hvor meget man gennemsnitlig sparer pr. år ved den pågældende energiforbedring.

En luft til luft varmepumpe er hurtig og nem at installere for et autoriseret kølefirma. En montering tager typisk mellem 2-4 timer og kræver blot tilgang til strøm (230 V med jord). Der bores et hul gennem ydervæggen, hvor udedelen placeres og der trækkes rør og kabler til indedelen. Varmepumpens levetid er typisk omkring 15 år, hvis den vedligeholdes og serviceres regelmæssigt. Besøg JP Klima for at læse mere omkring dine muligheder for luft til luft varmepumpe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.