Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Hus og have

Hvordan vælger man det rette tag? 

Mange vælger at lægge nyt tag, da det giver flere energifordele og ofte øger boligværdien betydeligt. Men hvordan vælger man det rette tag? Hvad er arkitektonisk bedst, og hvordan sammenholder man bedst økonomi i forhold til parametre som levetid og vedligeholdelse? Følg denne mini-guide til nyt tag for at få en grundlæggende forståelse for de områder, du skal være opmærksom på.  

Holdbarhed 

Du er naturligvis interesseret i et tag, der har en lang holdbarhed. Ikke blot fordi det er en tung økonomisk investering at lægge nyt tag, men også fordi, der typisk er flere lighedstegn mellem et tags levetid og de krav, det stiller til vedligeholdelse.  

Generelt er der sammenhæng mellem tagets pris og den levetid, du kan forvente. F.eks. er et kobbertag det dyreste materiale, der laves tag i, men også dét med den længste levetid. Omvendt er et plastiktag billigt og har kortere levetid. 

Pris (og monteringspris) 

Når du spekulerer i priser, skal du ikke blot tage udgangspunkt i taget. Husk at visse tagtyper kræver undertag og at nogle materialer kan være så tunge, at taget skal forstærkes.  

Monteringsprisen afspejler sig også i materialevalget. Et tegltag er f.eks. mere komplekst at lægge, da det kræver undertag og da konstruktionen gør, at det kræver mere tid at lægge kontra eks. Billige plastmaterialer.  

Vedligeholdelse 

Nogle tagtyper stiller helt andre krav til vedligeholdelsen end andre. Tag et stråtag som eksempel. Dette indgår i naturens økosystem og skal ofte efterses og kontrolleres, ligesom det skal klippes til, have fjernet mos og have lavet rygninger med jævne mellemrum. Det kan have en indflydelse på den økonomi, der er forbundet med taget. 

Vægt 

Tagets materiale spiller selvfølgelig også en rolle i dine overvejelser. Bjælker og spær skal kunne klare vægten fra tungere tagmaterialer, hvorfor det kan kræve ekstra tømmerarbejde at vælge f.eks. et betontag kontra eternit. Din tagvirksomhed skal kunne vejlede dig i krav til konstruktionen, da det er ganske essentielt, at taget er ordentligt fastgjort og huset kan bære vægten. 

Typiske materialer  

Generelt er de mest anvendte tagmaterialer tegltage, bølgeeternit og stålplader. Materialerne er kendetegnet af fornuftig levetid, færre krav til vedligeholdelse samt en prismæssig god monteringspris. Materialerne fås desuden i flere forskellige udformninger, så du let finder en stil, der passer husets design. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *