Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Boligforbedringer

Kan jeg selv udføre en radonmåling i mit hus?

Radon er en gasart, der ikke har været synderligt meget fremme før i tiden. Det har dog ændret sig med tiden. Der er flere, der har fået øjnene op for, at det er en skadelig gasart. Derfor skal du også være opmærksom på, hvor højt et radonniveau, du har i din bolig. Hvis det er for højt, så er det en god idé, at du gør noget ved det, da det er direkte sundhedsskadeligt.

Hvis du ikke har noget synderligt kendskab til radon, så kan det være svært at vurdere, hvornår niveauet er for højt. Derfor bør det selvfølgelig nævnes, at der i Danmark er fastsat en grænseværdi, der lyder på 100 Bq/m3. Hvis din måling viser et niveau over dette, så er det en direkte opfordring til at gøre noget ved det – og naturligvis også gerne hurtigst muligt.

Du bør starte processen med en radonmåling

Du kan ikke finde ud af, om der er for meget radon i din bolig, før du får foretaget en måling. Derfor er det også vigtigt, at du starter med dette. Heldigvis er det ikke noget, der er synderligt krævende. Der er mange, der tror, at de skal have folk med avanceret måleudstyr ind i boligen, men sådan forholder det sig heldigvis ikke, da det er langt mere simpelt end det.

Faktisk kræver det ikke andet end, at du sætter en række radonmålebokse op i din bolig. Det kan du som udgangspunkt sagtens gøre selv, men det kræver dog, at hver enkelt radonmåler er placeret korrekt, så du får en optimal og brugbar måling, der reelt set giver en god indikation af det overordnede radonniveau i din bolig. Det er dog ikke specielt svært.

Hvordan forholder jeg mig efterfølgende?

Hvis du har foretaget en måling af radonniveauet i din bolig, så skal du se nærmere på tallet. Hvis der er tale om et tal, der er over 100 Bq/m3, så betyder det, at det er noget, du skal gøre noget ved. Er det under 100 Bq/m3, så er det ikke noget, du skal gøre noget ved, men i stedet skal du blot blive ved med at lufte ud og ventilere, som du gør det i skrivende stund.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at det ikke er alvorligt, hvis det er et niveau, der befinder sig på mellem 100 og 200 Bq/m3, da det ofte blot betyder, at du skal sørge for at lufte en kende mere ud. Derfor er det naturligvis heller ikke svært at gøre noget ved et radonniveau, der er en kende over grænseværdien. Mere effektiv udluftning er ofte den bedste løsning.

Hvis der i stedet er tale om radonmåling, der viser et radonniveau, der er markant højere end grænseværdien, så skal der ofte mere effektive midler i brug. Det er i et sådant tilfælde, at du bør alliere dig med en professionel fagmand, der kan afhjælpe problemet med det høje radonniveau, du oplever i din bolig, så det ikke er sundhedsskadeligt for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *