Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

BoligforbedringerHus og haveLov, ret og råd

Må jeg beskære naboens træ?

I visse situationer kan man godt føle, at naboens træer er ved at være til så stor irritation, at man gerne vil beskære et stykke af træet. Det kan eksempelvis være, at en af naboens store grene dækker for din smukke udsigt, og du derfor godt kunne tænke dig at få den væk, og det er fuldt forståeligt. Dette er der dog nogle helt særlige regler for, som gør sig gældende.

Kort og godt er svaret nej. Det er som udgangspunkt ikke tilladt at beskære din nabos træ, selvom det er irriterende, at det kan spærre for den ellers så flotte udsigt. Dog er der nogle undtagelser, som gør, at du faktisk har tilladelse til at beskære din nabos træ.

Hvornår må man beskære naboens træ?

Hvis en eller flere af grenene fra din nabos træ vokser ind igennem dit hegn, er det tilladt for dig at beskære træet. Du må desuden også gerne beskære din nabos træ, hvis din nabos træ hænger så lavt, at det beskader dit hegn.

Det er desuden også tilladt at beskære din nabos træ, hvis nogle af grenene på træet hænger så lavt at du ikke er i stand til eksempelvis at komme forbi med en af dine havemaskiner, når du skal slå græs eller lignende.

Derudover er det desuden også muligt at kræve beskæring af din nabos træ, hvis træet udgør en sikkerhedsfare. I dette tilfælde er det dog ikke tilladt, at du selv står for at beskære træet. Dog er du i din gode ret til at kræve, at din nabo får det klaret. Hvis din nabo ikke selv vil klare et på din opfordring, så kan du tage kontakt til det lokale hegnssyn, som kan tage fat i din nabo og bede ham klare beskæringen.

Anmeld manglende beskæring af naboens træ

Hvis din nabo ikke er særlig samarbejdsvillig og på din opfordring ikke vil beskære sit træ, så har du mulighed for at lægge sag an mod din nabo. Det er før sket, at der er nogle boligejere, som har betalt et stort beløb i sagsomkostninger, efter de er blevet trukket i retten af deres nabo på grund af manglende beskæring af træer og lignende.

En god idé er naturligvis at starte med at tage en snak med din nabo omkring muligheder for, at enten dig eller ham kan beskære træet. Du skal dog sørge for at få tilladelse af din nabo først, hvis du gerne selv vil beskære træet.

Hvis du nabo på ingen måde er villig til at samarbejde om en løsning, så er du i din fulde ret til at gå rettens vej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *