Byggebloggen

Stedet at starte, når du skal i gang med et byggeri

Boligforbedringer

Sådan vælger du den rigtige varmepumpe

Med varmepumpen sikrer man sig den størst mulige energibesparelse. Sammenlignet med andre opvarmningsmuligheder i hjemmet som el, gas og olie udnytter varmepumpen den tilførte energi mest økonomisk. Derved er man med en investering i den rette varmepumpe garanteret en billigere opvarmning af boligen.

 

Teknologien, der ligger bag varmepumpen, har over de seneste par år udviklet sig gevaldigt. Derfor findes der utallige varmepumpemodeller på markedet. Alle argumenterne for at tage valget om at investere i en bedre opvarmning er på plads, men hvilken model skal man vælge? Det kan være svært at navigere i de mange muligheder og bevare overblikket over, hvilken pumpe der i sidste ende vil bringe den største glæde og tilfredshed ind i dit hjem. I dette indlæg vil vi forsøge at gøre dig klogere på, hvordan du finder netop den varmepumpe, der matcher dine behov.

 

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe optager termisk energi fra energikilder med en lavere standardtemperatur. I varmeanlæggets indre bliver energien omsat til en højere temperatur, der kan bruges til at opvarme hjemmets indre.

 

På markedet findes der i dag tre typer varmepumper: Jordvarme, luft til vand og luft til luft. Man bør være klar over de forskellige varmepumpers egenskaber og finde den, der bedst passer til den boligtype og det økonomiske beløb, man har. I denne guide vil vi fokusere på luft til luft varmepumpen, der er den mest budgetvenlige type.

 

Luft til luft varmepumpens kvaliteter

Blandt varmepumpetyperne er luft til luft varmepumpen den mest almindelige. Udover at være den mest økonomiske er den også ideel for de fleste boligtyper. Mange sommerhus- og kolonihaveejere ønsker at kunne holde deres bolig lun, så den kan bruges hele året rundt. Med luft til luft varmepumpen er både klassiske helårshuse, sommerhuse og kolonihavehuse sikret effektiv opvarmning, uden at du skal betale overpris.

 

Desuden har luft til luft varmepumpen også den fordel, at de stabile filtre sikrer et godt, sundt indeklima. Hermed slipper du for fugt, der nemt kan bringe uønsket lugt ind i huset og have konsekvenser for miljøets tilstand indenfor, hvis det fører til skimmelsvamp.

 

Vigtige parametre

Når man vælger varmepumpe, bør man have en række forhold i baghovedet; prioriterer man det gode lydniveau, energieffektiviteten, designet, energimærkningen eller de innovative løsninger højest? Alle parametre er vigtige. Dog har alle forskellige behov, og ligeledes er alle modeller forskellige. Vær opmærksom på dine ønsker og krav, når du undersøger varmepumperne, og gå bevidst efter, hvad der gør din oplevelse med varmepumpen mest behagelig.

 

Nogle forhandlere tilbyder varmepumper, der kan styres fra mobilen via et WiFi- eller sms-modul. Disse modeller kan være praktiske at vælge, hvis varmepumpen skal monteres i et sommerhus, da det dermed er muligt at opvarme huset hjemmefra, så der er varmt og rart lige så snart, man træder indenfor.

 

Den strømbesparende effekt for varmepumpen kaldes en SCOP-værdi eller udnyttelsesgrad. SCOP-værdien er et udtryk for, hvor effektivt varmepumpen udnytter energien. Her kan man med fordel vælge en varmepumpe med en værdi over fire for at sikre den største energibesparelse. Lydniveauet måles i enheden dB. Her bør man derimod gå efter den laveste værdi i dB for at opnå mindst mulig støj fra apparatet.

 

At skifte til varmepumpe er et valg lige til højrebenet, der sikrer dig overskud på kontoen. Mange forhandlere tilbyder også hjælp til montering og ansøgning om tilskud. Dermed er alt i processen mod en mere økonomisk og miljøvenlig opvarmning af din bolig med den rette varmepumpe blevet så let som en leg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *