Skift af toilet – pris og valg af model

Redaktionen Energi og miljø, Udvalgte artikler, VVS Leave a Comment

En udskiftning af toilettet behøves ikke være den helt store udskrivning. Særligt ikke hvis du selv står for udskiftningen. Der er ofte tilbud på toiletter i de førende byggemarkeder og her er det særligt to fabrikater der ofte køres kampagner på. Nemlig Ifö og Gustavsberg. Særligt Ifö Cera har været meget populær igennem snart mange år og det vil ofte være muligt at finde et godt tilbud på denne model. Hvis du er heldig kan du købe et nyt Ifö Cera for ca. 1000 kroner. til denne pris følger der ikke bræt med, men ofte vil det også være muligt at finde et godt tilbud på et nyt toiletbræt .

Der kan være mange gode grunde til at udskifte toilettet. Intet holder som bekendt evigt og toiletter har det med tiden med at få grimme aflejringer i kummen. Emaljen kan også med tiden blive slidt og grim, hvilket betyder, at det kan være svært at holde toilettet rent. Endelig kan toilettet være helt kalket til i cisternen og lukkemekanismen kan være slidt og ødelagt, så toilettet løber hele tiden. Hvis toilettet er meget gammelt og med enkelt skyld vil det også kunne betale sig at udskifte toilettet alene på grund af vandbesparelsen. Prisen på vand er som bekendt steget meget de senere år på grund af stigende afgifter, så der kan nemt blive skyllet flere tusinde korner ud i toilettet hvert år hvis det er utæt eller gammelt og med stort vandforbrug.

ifö cera

Sådan skifter du selv toilettet

 • Det første du skal gøre er at afbryde vandforsyningen bag på toilettet. Dette kan som regel gøres på væggen hvor vandslangen til toilettet er monteret. Ofte vil der på væggen sidde en lille ballofix (afbryder vandhane), hvor det vil være muligt at lukke for vandet. På gamle modeller skal der bruges en umbraco nøgle.
 • Når vandforsyningen er afbrudt vil det være en god idé at skylle ud i toilettet så det bliver tømt for vand i cisternen.
 • Fjern skruerne i gulvet der holder toilettet
 • Hvis der er fuget med silikone langs gulvet vil det være en god idé at skære et snit med en hobbykniv.
 • skru vandslangen af bag på toilettet.
 • Løft det gamle toilet op. Det kan godt være, at der skal ligges lidt kræfter i for der er måske stadig lidt silikone der binder langs med gulvet.
 • Hvis toilettet er muret fast eller der på et tidspunkt er blevet lagt nye fliser rundt op kan det være nødvendigt at slå det i stykker for at få det løs.

Montering af nyt toilet

 • Løft forsigtigt det nye toilet på plads over kloakrøret.
 • Hvis du er heltid passer skruehullerni i gulvet fra det gamle toilet. Hvis skruehullerne ikke passer kan det være nødvendigt at bore nye huller i gulvet, men pas på ikke at ramme ned i eventuel gulvvarmerør. Hvis du er i tvivl om der ligger skjulte rør er det bedre slet ikke at skrue toilettet i gulvet, men i stedet for hæfte det fast langs gulvet med sanitetssilikone.
 • Når det nye toilet er monteret på sin plads skrues vandslangen på bag på toilettet.
 • Til slut fuges der langs med gulvet med sanitetssilikone. silikonen er også med til at holde til at holde toilettet fast hvis det ikke var muligt at skrue alle skruerne i gulvet.
 • Åben til slut for vandet og skyld ud i toilettet for at afprøve at alt fungerer som det skal og er tæt.

Det kan nogle gange være lettere at se hvordan tingene skal gøres i stedet for at læse det på tekst. Vi har fundet et par videoer på youtube der viser hvordan du kan skifte toilettet.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.