Valg af køkken – hvilket køkken skal jeg vælge?

admin Boligforbedringer, Hus og have, Køkken

Et godt køkken kan holde i 30 år eller mere, men det er nok i virkeligheden de færreste køkkener der når den alder inden de bliver udskiftet. Det handler ikke kun om skrammer og slid, men også om, at moden ændrer sig og ønskerne for hvad køkkenet skal kunne også ændrer sig med tiden.

Først lige et blik tilbage i tiden:

Køkkenet i 50’erne og 60’erne

I 50’erne og 60’erne skulle køkkenet mest af alt udfylde den funktion, at være stedet hvor maden blev lavet. Det kan godt være, at der var en mindre spiseplads til daglig brug, men hvis man havde gæster blev maden ikke indtaget i køkkenet men i spisestuen. Køkkenet blev altså mest af alt betragtet som et produktionslokale.

Køkkenet i 70’erne og 80’erne

I 70’erne og 80’erne ændrede køkkenet karakter fra kun at være et produktionskøkken til mere og mere at være et opholdsrum i huset. Hvis man ser huse fra den årgang er køkkenerne blevet større og der er begyndt at komme egentlige køkken-alrum. Ofte ser man, at spiseafdelingen er adskilt af køkkenskabe, der kan åbnes både fra spiseafdelingen og selve køkkenet. Den klassiske spisestue bliver i denne periode ofte helt droppet til fordel for køkken-alrumet men i mange huse ser man også stadig en egentlig spisestue.

Køkkenet i  80’erne og 90’erne

I mange køkkener fra midt i 80’erne og begyndelsen af 90’erne ser man ofte det klassiske hesteskoformede køkken med en halvmur, der er bygget ud i rummet. Halvmuren adskiller spiseafdelingen fra selve køkkenet.

Køkkenet efter år 2000

I de fede nuller, altså efter årtusindskiftet skulle det hele bare være større, dyrere og flottere. Mange køkkener fra denne periode rummer en kogeø med komfur eller vask  midt i køkkenet og hele lokalet er blevet meget større. Der er også kommet flere, større og dyrere hvidevarer ind i køkkenet, som f.eks. store amerikanerkøleskabe m.m. Pludselig er køkkenet fra at være et lille rum i huset blevet det centrale opholdsrum i huset. Et lækkert køkken er også tegn på status og noget man gerne viser frem til gæster.

Det moderne køkken år 2014

Det moderne køkken anno 2014 har på mange måder fulgt trenden fra årene lige efter årtusindskiftet. Der er blot kommet flere finesser til, som f.eks. cooker (vandhane med kogende vand), affaldskværn og induktionskomfur i XL-størrelse.

Hvis du drømmer om et nyt køkken er der et par ting du bør overveje:

  • Hvor mange penge er du villig til at ofre på drømmekøkkenet? Et almindeligt køkken løber hurtigt op i 150.000 kroner eller mere, hvis alle omkostningerne til køkken, hvidevarer og håndværkere regnes med.
  • Hvor stort er det eksisterende køkken? Det er ikke sikkert, at der er plads til både et stort amerikanerkøleskab, kogeø m.m.. Lokalets dimensioner vil naturligt sætte nogle begrænsninger.
  • Vil du lave noget af arbejdet selv, eller skal hele monteringen laves af et køkkenfirma.

Hvilket køkken skal jeg vælge?

I de seneste år er køkkener fra IKEA blevet meget populære i Danmark. Det hænger nok i høj grad sammen med en noget lavere pris på køkkenet. Det skal dog lige tages med i beregningerne, at en stor del af et køkken fra IKEA kommer usamlet, så der vil gå noget længere tid med at få det hele skruet sammen. Det behøves selvfølgelig ikke at være det store problem, hvis du har hænderne skruet ordentligt på og kan lave det hele selv. Har du derimod brug for at hyre professionelle til at samle det hele kan den færdige pris godt nærme sig hvad et køkken fra et af de andre køkkenfimaer ville have kostet. Det kan derfor være en god idé at overveje grundigt, hvor meget tid du selv er villig til at bruge på at lave det nye køkken. Hvis du har tiden og evnerne kan der uden tvivl være mange penge at spare ved at vælge et IKEA køkken.

Der er mange køkkenfirmaer at vælge imellem ud over IKEA, der efterhånden sidder på ca. 40 procent af markedet for køkkener i danmark. Der er faktisk et meget bredt udvalg lige fra billige “gør det selv” køkkener til de dyrere køkkener, hvor der bliver lagt meget vægt på detaljer, særlige funktioner og indretningsløsninger. Det dyrere segment af køkkenfirmaer tilbyder gerne totalløsninger, hvor køkkenfirmaet påtager sig at sørge for alle håndværkere og hele monteringen af køkkenet til det er helt færdigt og brugsklart.

Om man er til et “gør det selv” køkken eller totalenterprise er op til den enkelte at afgøre. En ting er i hvert fald sikkert, at som markedet er for tiden er det købers marked. Næsten alle køkkenfirmaer, med undtagelse af IKEA, er pressede på grund af den økonomiske krise og det er derfor ofte muligt at få en god rabat når der handles nyt køkken. Det kan med andre ord være en god idé at tale med flere forskellige køkkenfirmaer inden det endelige valg af køkken træffes.

Læs her hvordan danskerne har brugt deres køkken igennem tiden: http://da.wikipedia.org/wiki/Dansk_k%C3%B8kken#1970.27erne